Ledare
4
/2024

Mervi Itkonen, chefredaktör

Ansvar i svåra tider

Samarbetsförhandlingar aviseras nu i många kommuner och välfärdsområden.

Kommunernas ekonomi är hårt pressad på grund av bland annat ökade kostnader, en svag utveckling av skatteinkomsterna och förändringar som hänför sig till vårdreformen.

I välfärdsområdena pressas ekonomin dessutom av att de från början inte fick tillräckligt med pengar för att kunna utföra sina uppgifter och utveckla sin verksamhet. Nu förundrar man sig över stora underskott.

I denna tidning berättar vi hur Österbottens välfärdsområde (s. 8) strävar efter att bevara de små kommunernas hälsostationer. De förebygger besvär och för med sig trygghet i vardagen. I Joensuu (s. 12) sökte man sparobjekt tillsammans med arbetstagarna. På så sätt kunde uppsägningar minskas.

Arbetsgivarna inom kommun- och välfärdssektorn söker vanligtvis bestående, strukturella besparingar. Man vill undvika permitteringar, även om det ibland kan vara den enda lösningen.

Tidningen KT-lehti erbjuder arbetsgivarna information och stöd för det krävande arbetet, även i utmanande lägen. Om just ni har diskussioner om permitteringar på gång, kan ni läsa de handfasta råden i vår arbetsmarknadsjurist Johanna Antikainens artikel (s. 34).

 

17.9.2024