Direktör med vi-anda
KT:s nya vd Henrika Nybondas-Kangas vill helst leda från mitten och tror på teamarbete. De offentliga arbetsplatserna förtjänar att marknadsföras, säger hon. Samhället behöver en fungerande offentlig sektor.

Förhandlingarna inom kommun- och välfärdssektorn inleddes lugnt i mars, men KT:s verkställande direktör Henrika Nybondas-Kangas om någon vet att allt möjligt kan hända.
– Det är länge sedan vi har haft en enkel förhandlingsrunda, påminner hon om realismen.
Bland annat så beskrivs den nya verkställande direktören; som en realist.
Tusentals förhandlingstimmar bakom sig
Henrika Nybondas-Kangas tillträdde som verkställande direktör bara drygt en vecka innan förhandlingarna inleddes. Tidpunkten medför utmaningar.
– Jag förstår inte hur det här skulle fungera utan erfarenhet.
Nybondas-Kangas har varit anställd vid KT i flera uppgifter sedan 1999, och hon uppskattar att hon har suttit i förhandlingar i tusentals timmar. Det är svårt att hitta en mer erfaren förhandlare i Finland.
År 2022 ledde Nybondas-Kangas flera centrala förhandlingsgrupper och svarade tillsammans med olika kollegor för cirka tjugo gruppers verksamhet. Förhandlingarna var mer omfattande än någonsin förr, och bland de svåraste i historien.
– Det att vi inte har en gemensamt godkänd arbetsmarknadsmodell, som Sverige, Norge och Danmark har, gör förhandlingarna lite ryckiga, säger Nybondas-Kangas.
Den nordiska arbetsgivarverksamheten hör till Nybondas-Kangas specialkunnande. Hon är tvåspråkig och kommunicerar förutom på finska och svenska även bland annat på danska. Som nyutexaminerad jurist hade hon inte planerat någon karriär inom ett arbetsgivarförbund. Hon skulle bli advokat. Sedan hörde hon att KT sökte en tvåspråkig jurist.
– Den dåvarande arbetsmarknadsdirektören Jouni Ekuri ansåg att tvåspråkighet var ett stort plus. Jag fick träffa nordiska kollegor. Det gav perspektiv. Det var roligt att genast få bli delaktig på djupet och förstå den nordiska kontexten.
Nybondas-Kangas blev snabbt förtjust i arbetsgemenskapen. Kommunvärlden är hjärtlig och jag har många experter runtom mig. Kommunerna uppskattade att man noggrant satte sig in i juridiska problem.
– Det hänförde mig genast. Det slog mig att jag vill göra detta: hjälpa arbetsgivare att bli bättre arbetsgivare, säger hon.
Jag imponerades till och med av arkitekturen från 1980-talet i Kommunernas hus, där KT:s byrå finns.
– Den här tegelbyggnaden är härlig. Den har varit mitt andra hem.
”De offentliga arbetsplatserna är avsevärt mycket bättre än sitt rykte. Vi borde vara bättre PR-män och -kvinnor.”
Runda bord tilltalar
Den sociala gemenskapen definierar fortfarande Henrika Nybondas-Kangas arbete. Hon tror på ”ledning från mitten”, teamarbete. Även vid förhandlingsborden leder Nybondas-Kangas helst från mitten. Runda bord tilltalar, för vid dem är människor nära varandra.
– Detta gäller såväl den egna arbetsgemenskapen som motpartens förhandlare.
Det kommer fram att inte ens Kommunernas hus är perfekt. Nybondas-Kangas har inte ännu hittat något runt bord där.
– Jag har sökt efter ett sådant.
Den första kvinnan i KT:s ledning
När valet som KT:s verkställande direktör fastställdes fick Henrika Nybondas-Kangas ta emot många slags bevis på uppmärksamhet. En av de mest gripande upplevde hon i arbetsgruppen för förnyelse av kommunsektorns lönesystem då representanterna för löntagarorganisationerna uppvaktade henne med ett ”diplom” där de hade listat Nybondas-Kangas egenskaper: lyssnande, framåtdrivande, mänsklig och bestämd – bland annat.
– Jag kände igen mig själv. Men att man även hade sett mig som sådan kom som en liten chock. Jag blev mycket rörd.
Valet i KT:s styrelse gjordes med en rösts marginal.
– Jag var enormt glad att det gick så här. Jag har inte varit så spänd för något som den dagen.
Även om det var en klar sak att söka jobbet var jag tveksam över flera saker. Alla föregångare hade haft en partibakgrund. Ingen av föregångarna hade varit kvinna. Den politiskt obundna Nybondas-Kangas är nu den första kvinnan som verkställande direktör för en betydande arbetsgivarcentralorganisation.
– Det betyder förvånansvärt mycket. Det är betydelsefullt för mig, mina döttrar, min mor – kvinnor.
Nybondas-Kangas bedömer att hennes utbildningsbakgrund även utgör en fördel.
– Att vara vicehäradshövding ger människor tillit. Likaså den långa erfarenheten. Man känner mig ute på fältet. Många vet hur ärendeorienterad jag är.
Henrika Nybondas-Kangas började som arbetsmarknadsjurist på KT år 1999. Hon föll genast för arbetsgemenskapen, kommunvärlden och 1980-talsarkitekturen i Kommunernas hus. KT är aktiv i många sammanhang och verksamheten är omfattande. Allt detta måste man kunna öppna upp för arbetsgivarsamfundet, säger verkställande direktör Henrika Nybondas-Kangas.
KT kan fungera som en plattform för ett gott arbetsgivarskap
KT har många utmaningar. Samhällsdebatten har blivit snabbare och intressebevakningen mer splittrad. Man ska delta i många sammanhang med begränsade resurser. Omfattningen av KT:s verksamhet bör kunna öppnas upp för arbetsgivarsamfundet. Samtidigt ska man ombesörja nätverkande och förmedla arbetsgivarnas budskap till beslutsfattarna, räknar Henrika Nybondas-Kangas upp.
Enligt henne kan KT fungera som en gemensam plattform för ett gott arbetsgivarskap. Man kan lära sig av andra sektorer och andra länder. Under 2000-talet har KT:s verksamhetsmiljö påverkats av strukturreformer, koncernpolitikens inträde i kommunerna och personalledningens professionalisering. Ett evigt tema är debatten om den offentliga sektorns roll i jämförelse med den privata.
– Samhället är uppbyggt på modellen med två arbetande föräldrar, och detta kräver även en välfungerande offentlig sektor. Jag anser att den privata sektorn också borde identifiera och erkänna detta fullt ut, säger Nybondas-Kangas.
Konkurrensen om arbetskraften som utmanat branschen under hela 2000-talet lättar inte. Hur ska man garantera service åt medborgarna och samtidigt hålla Finland konkurrenskraftigt?
– Det är en utmaning hur man ska få arbetstagare att binda sig till arbetsplatsen. Det kräver goda strukturer, en god personalledning och balans genom ansvar och arbetets relevans. Men också konkurrenskraftiga anställningsvillkor. De offentliga arbetsplatserna är avsevärt mycket bättre än sitt rykte. Vi borde vara bättre PR-män och -kvinnor, säger hon.
”Det slog mig att jag vill göra detta: för min del hjälpa arbetsgivare att bli bättre arbetsgivare.”
Gemensamma stegmärken behövs för arbetsmarknaden
I de pågående förhandlingarna har Henrika Nybondas-Kangas en ny roll som verkställande direktör. Nu sitter hon inte längre runt borden som tidigare. Det har kommit nya bord. I mars blev hon medlem i Kevas styrelse och ordförande i Sysselsättningsfondens styrelse.
– Jag har ju huvudförhandlingsgruppen. Säkert försöker jag också förnya den lite, men det är svårt. En viss jämlikhet kanske ännu behövs mellan välfärds- och kommunsektorn. Välfärdssektorn har krävt en stor satsning som en ny sektor.
Och även om man inte kan längta tillbaka till inkomstpolitiska helhetslösningar kan det vara behövligt att tillsammans fundera på de kommande stegmärkena på arbetsmarknaden.
– Jag har önskat att när förhandlingsrundan är avslutad och de avtal som nu är under behandling har ingåtts, att de centrala förbunden skulle kunna återgå till bordet och på sätt eller annat fundera över vad vi anser om denna så kallade modell. Så att vi inte helt begraver tanken på något slags gemensamt kartverk.
Henrika Nybondas-Kangas karriär inom KT
1.3.2025 verkställande direktör
2021 ersättare för verkställande direktören
2011 förhandlingschef (nuv. förhandlingsdirektör)
2009 ledande arbetsmarknadsjurist
1999 arbetsmarknadsjurist
18.4.2025