"Nu blir de bästa valda”
Maija Nivala, förvaltnings- och personaldirektör i Janakkala kommun, beslöt genast att pröva det när hon hörde talas om anonym rekrytering. Nu genomför kommunen alla rekryteringar anonymt – till och med i fråga om kommundirektören.
Janakkala kommun väljer alla sina anställda med hjälp av anonym rekrytering. Det innebär att den sökandes namn och medfödda egenskaper inte framgår av arbetsansökan. Det som syns i ansökningsbrevet är däremot utbildning, arbetserfarenhet och kompetens.
Förklaringen är enkel. Janakkala vill ha de mest kompetenta arbetstagarna i sina led, oberoende av deras bakgrundsfaktorer, såsom hudfärg eller boningsort.
– Nu blir de bästa valda, säger Janakkalas förvaltnings- och personaldirektör Maija Nivala.
Hur fungerar detta konkret?
Bara ett kryss i rutan
Janakkala kommun anställer alla sina arbetstagare med hjälp av rekryteringstjänsten Kommunrekry.fi. Där ska arbetsgivaren kryssa för en punkt om att man använder sig av anonym rekrytering. Arbetsgivaren kan då inte se namnet på den person som lämnat in ansökan, utan varje arbetssökande får ett identifikationsnummer, såsom 714834.
Dessutom instruerar kommunen i alla sina platsannonser de arbetssökande att inte fylla i identifieringsuppgifter, såsom namn, ålder, modersmål eller kön, i de öppna frågorna, så att anonymiteten bevaras. Detta kräver bara att en kort anvisning läggs till i slutet av alla platsannonser.
– Det är väldigt enkelt både för arbetsgivare och arbetssökande, säger Maija Nivala.
Hon uppmuntrar också andra offentliga arbetsgivare att pröva det nya sättet att rekrytera. Syftet med den anonyma rekryteringen är att rikta uppmärksamheten på den sökandes kompetens och arbetserfarenhet, vilket ökar likabehandlingen av arbetssökande.
Janakkala har kommit långt. Anonymitet har ännu inte slagit igenom i kommunernas rekrytering. Endast omkring fyra procent av de platser som lediganslås på Kommunrekry tillsätts genom anonym rekrytering.
Överraskande möten
I Janakkala har många arbetssökande berömt den anonyma rekryteringen. Anonymiteten ökar jämlikheten när den arbetssökandes kompetens inte hamnar i skymundan på grund av yttre faktorer. Till exempel berättade en arbetssökande som är över femtio för Janakkalas HR-direktör Maija Nivala att utan anonym rekrytering skulle hen överhuvudtaget inte ha vågat söka det lediga jobbet.
Den arbetssökande vågade skicka in en arbetsansökan eftersom det inte behövde framgå i ansökan att hen var född på 1960-talet. När hen kallades till en anställningsintervju blev hen märkbart glad, eftersom tiotals tidigare arbetsansökningar inte hade gett något resultat.
– Varje rekrytering kommer med någon liten överraskning när vi träffar dem som intervjuas. Det är mänskligt att vi på basis av ansökan gör vissa antaganden om sökanden i förväg, säger Nivala.
Anonymiteten för med sig överraskningar när man upptäcker den riktiga personen bakom nummerserien.
– Det är alltid intressant när man vid intervjun får se till exempel hur gammal den sökande är eller vilken bakgrund han eller hon har, säger Nivala.
Anonymt till drömjobbet
Annina Maunula sökte administrativt arbete i flera år, rentav i ett årtionde. Maunula arbetade på ett daghem och höll just på att utexamineras som socionom när hon än en gång ansökte om ett nytt jobb år 2023. Arbetsuppgiften var precis vad Maunula önskade: servicesekreterare inom småbarnspedagogik i Janakkala kommun. Det nya var att det i platsannonsen begärdes en anonym ansökan.
– Nu måste hela ansökan formuleras om, säger Annina Maunula.
Det var till nytta, för nu koncentrerade sig Maunula mer än tidigare på att fundera över sin egen kompetens. Tidigare hade problemet varit att Maunula hade begränsad administrativ erfarenhet. Tack vare den anonyma ansökan lyckades Maunula verbalisera att en lång erfarenhet inom småbarnspedagogik medför sakkunskap som också gagnar arbetet som servicesekreterare inom småbarnspedagogik.
– Nu har jag mitt drömjobb, säger Maunula som glädjer sig åt att hon blev vald till servicesekreterare.
"Anonym rekrytering är enkelt både för arbetsgivare och arbetssökande.”
Maija Nivala
Hur lämpar sig anonymiteten för en liten kommun?
Janakkala i Egentliga Tavastland har 16 000 invånare. Kommunen sysselsätter omkring 600 personer som visstidsanställda eller fastanställda arbetstagare.
Hur har en så liten kommun blivit en föregångare inom anonym rekrytering? Det har att göra med entusiasm.
När Janakkalas HR-direktör Maija Nivala första gången hörde om anonym rekrytering blev hon genast intresserad. Detta hände 2019 när Kommunrekrys kundrelationschef Maria Wendell berättade för Nivala om det nya rekryteringssättet.
– Jag tänkte att vi kunde prova det här, eftersom det inte blir till mer besvär för arbetsgivarna och vi kan främja likabehandling av arbetssökande, säger Nivala.
Alla rekryteringar anonymt
I Janakkala infördes anonym rekrytering först på försök. Koncernförvaltningen prövade först på anonym rekrytering för sina sakkunniguppgifter. Eftersom det genererade goda erfarenheter spred sig det nya rekryteringssättet senare också till andra sektorer.
Till exempel vid val av lärare krävde rekryteringssättet anpassning, eftersom man tidigare hade prioriterat bekanta vikarier vid rekryteringen. Janakkala är en liten kommun och man känner till vilka som är kunniga personer.
– Det väckte misstro att man inte kunde välja någon direkt om man redan kände till att han eller hon var en lämplig person. Men på det här sättet ser vi till att vi får den bästa kandidaten utgående från kompetens, säger Nivala.
På våren 2023 beslutade kommunstyrelsen i Janakkala att alla rekryteringar i kommunen ska göras anonymt. Vid vissa val av direktörer, såsom val av kommundirektör, kan man använda sitt eget omdöme i fråga om rekryteringen.
Eftersom förändringen påverkade personalens ställning, gjordes beredningen i samarbete med företrädare för personalen. Anonym rekrytering har sedan dess använts vid alla rekryteringar – till och med vid valet av sektordirektörer och kommundirektör.
– Vid alla andra val har anonymiteten fungerat bra, men vid valet av kommundirektör förblev inte alla sökandes personuppgifter hemliga, säger Nivala.
Det här beror på att det vid valet av kommundirektör är möjligt att använda samtyckesförfarande, varvid sökanden utan egentlig ansökan kan meddela att han eller hon står till förfogande när tjänsten tillsätts. Då avslöjas också identiteten.
De mest kvalificerade kandidaterna väljs
Janakkala har nu använt anonym rekrytering i ett och ett halvt år. Resultaten är så till vida bra att systemet har varit lätt att använda. Men det är ännu inte klart vilka resultat den anonyma rekryteringen har lett till ur ett jämställdhetsperspektiv.
– Man kan åtminstone inte ännu säga att anonym rekrytering skulle ha lett till mer mångfald i arbetsenheterna, men på längre sikt kan det ske en märkbar förändring, säger Nivala.
I Janakkala finns det till exempel så få invandrade att ingen av dem ännu har anställts hos kommunen genom anonym rekrytering. Däremot kan man anta att det bland de anställda hos kommunen finns företrädare för andra minoriteter, till exempel för olika trossamfund och sexuella minoriteter.
Ansvarsfull personalpolitik
HR-direktör Maija Nivala säger att man alltid måste ingripa mot diskriminering i arbetslivet. Janakkala ingriper mot diskriminering genom ett jämställdhetsprogram.
– De flesta hos oss har svarat att de inte har upplevt någon diskriminering, vilket är ett bra resultat. Men enligt enkäten finns det utrymme för förbättringar till exempel i fråga om lönejämställdheten mellan kvinnor och män och i det sätt på vilket arbetsuppgifter fördelas mellan anställda i olika åldrar, säger Nivala.
I Janakkala kommuns strategi ingår fyra värderingar: en välmående, livskraftig, tillgänglig och ansvarsfull kommun.
– Också därför vill vi föra en ansvarsfull personalpolitik, där den anonyma rekryteringen passar ganska bra, säger Maija Nivala.
13.12.2024