Finland behöver invandring
Merparten av invandringen stärker sysselsättningen, men konkurrensen om internationell arbetskraft är stor.
Finland behöver fler invandrade och en bättre invandringspolitik, anser arbetsmarknadens centralorganisationer i sitt gemensamma ställningstagande. Enligt prognoserna kommer invandringen att öka den arbetsföra befolkningsdelen, särskilt till den del det är fråga om arbets- och kompetensbaserad invandring.
KT ordnade i november ett befolkningspolitiskt seminarium tillsammans med centralorganisationerna. Niku Määttänen, professor i ekonomi, påpekade under seminariet att invandrare kommer ofta till Finland i arbetsför ålder.
– Sysselsättningsutvecklingen bland invandrade har varit mycket positiv. Största delen av invandringen förbättrar sysselsättningen, bedömde Määttänen.
Juha Knuuti, som är ledande sakkunnig i pensionsfrågor vid KT och som ordnade seminariet, säger att invandringen också stöder det finländska pensionssystemet. Enligt Pensionsskyddscentralens kalkyler kunde en10 000 personers ökning i nettoinvandringen sänka pensionsavgifterna med en procentenhet.
– I en situation med åldrande befolkning och krympande födelsetal kommer invandringen att få en mycket stor betydelse.
Arbetsmarknadens centralorganisationer berömmer Finlands beslut om att till exempel försnabba tillståndsförfarandena och göra invandringsprocesserna mer förutsägbara. Vi kommer att behöva flera positiva beslut som gör arbetskraftsinvandringen smidigare.
Vi behöver satsa på internationell rekrytering, särskilt inom växande branscher och sådana med brist på arbetskraft, säger centralorganisationerna i sitt ställningstagande. Särskild uppmärksamhet vikt bör fästas vid ansvarsfulla rekryteringsprocesser.
Hinder för sysselsättning bör undanröjas
Centralorganisationerna betonar att flaskhalsarna i sysselsättningen bör lösas genom att examina som avlagts utomlands erkänns och rätt att utöva ett yrke beviljas smidigare. Det är också nödvändigt att satsa på språkkunskaper, för flera yrken kräver att man kan finska eller svenska.
KT:s verkställande direktör Markku Jalonen sade vid centralorganisationernas seminarium att alla åtgärder behöver stöttas med mycket forskningsdata, för invandringen är en mycket komplex fråga.
Kommunerna och välfärdsområdena sysselsätter en halv miljon personer, av vilka 27 000 är invandrade.
– Att lätta på kravet på språkkunskaper och behörighetsvillkoren kunde ge betydande effekt, säger Jalonen
Ingen plats för rasism och diskriminering
Invandringen är så viktig att Finland måste se till att kunna möta den hårda internationella konkurrensen om kompetent arbetskraft.
– Och konkurrensen ökar hela tiden, sade Pasi Saukkonen, docent vid Helsingfors universitet, i sitt anförande vid seminariet.
En viktig observation är att invandring gynnar invandring. Folk flyttar till platser dit deras landsmän flyttat tidigare.
– Det är av största vikt att få dem som kommit hit för att studera eller arbeta att stanna här, säger KT:s Juha Knuuti.
Enligt centralorganisationerna spelar delaktigheten på arbetsplatserna, i samhället i stort och lokalsamhället en viktig roll i huruvida invandrade stannar i landet. Ingen diskriminering eller rasism får förekomma. Integrering av hela familjen underlättar etableringen i landet.
Invandrare kommer ofta hit med hela sin familj. Därför är daghemmen och skolorna samt sysselsättningen för maken/makan viktiga för integreringen av familjen.
Docent Pasi Saukkonen sade under seminariet att människor borde ha mod att tänka på längre sikt. Vad händer om 30 eller 50 år?
– Invandringen löser inte problemen med Finlands befolkningsutveckling eller konkurrenskraft, men undergräver den inte heller.
Han anser att invandringen kan vara till stor nytta som en lösning bland många andra.
16.12.2024