”Det bor en liten utvecklare i oss alla”
Anna-Mari Jaanu, sakkunnig inom arbetslivsutveckling, har lätt för att bli entusiastisk och det har hon glädje av i sitt arbete. Nu uppmuntrar hon arbetsplatserna att utveckla sitt arbete och engagera sig i förändringar.
När Venla-galan började satte sig Anna-Mari Jaanu framför tv:n. Skådespelarna och regissörerna i toppskiktet firade i fina festkläder, men Jaanus tankar gled i väg i andra banor.
”Vi borde ordna en likadan gala för det goda arbetet i kommunerna!” kom hon på.
Hon började ta fram idéer för en gala där årets utvecklingsåtgärder belönas. Det utvecklas nämligen en hel del i kommunerna. En gala skulle vara ett sätt att lyfta fram idéerna och sprida dem.
Jaanus initiativ har lett till att kommuner och välfärdsområden nu varje år lämnar in idéer till portalen Tekojen tori. De mest inspirerande idéerna väljs ut och utvecklarna inbjuds till galan Tärkeissä töissa i december där de får motta ett diplom.
– Evenemanget är rentav rörande. Människor blir ofta tagna av att deras arbete uppmärksammas, säger Jaanu.
En sjukskötare berättade att diplomet hängts upp på en synlig plats i arbetsplatsens kafferum. Idén som föddes hemma i tv-soffan har blivit årets höjdpunkt för Jaanu.
Syftet är att förnya arbetslivet
Anna-Mari Jaanu har genom hela sin karriär sysslat med att utveckla nya idéer och stöda utvecklingsarbete. Hon har gått från projekt- och programarbete till KT:s och huvudavtalsorganisationernas gemensamma utvecklingsprogram för kommunsektorn. Arbetet fortsätter inom ramen för Tärkeissä töissä.
– Vi har en fin anda och i vårt arbete med huvudavtalsorganisationerna har vi en gemensam mission. Vårt mål är att förnya arbetslivet så att vi kan erbjuda människorna bättre tjänster och samtidigt se till att personalen mår bättre, säger Jaanu.
Jaanus arbete är viktigt på många sätt. Teamet bakom Tärkeissä töissä lyfter fram det goda arbetet i kommun- och välfärdssektorn och stöder utvecklingen av det dagliga arbetet. Arbetet i Tärkeissä töissä är viktigt för Jaanu mer än bara till namnet.
– Arbetslivet förändras hela tiden och nya tankar föds ideligen. Jag vill ligga i täten och veta vad som händer och vad man talar om, säger Jaanu.
Jaanu får se allt det goda som görs i kommunerna i Finland, och hur människor blir entusiastiska när de får påverka sitt eget arbete.
Utvecklingsarbete är inte svårt
Kommunerna och välfärdsområdena utvecklar sitt arbete kontinuerligt, men ibland kan det behövas en liten knuff.
– Många organisationer uppmuntrar till försök i sin personalstrategi. Det finns också allt fler yrkesutbildningar inom produktutveckling, säger Anna-Mari Jaanu.
Utvecklingsarbete behöver inte vara svårt eller innebära omvälvande förändringar. Att kunna se sitt arbete i ett nytt perspektiv är redan en stor sak. Och det ökar engagemanget i arbetet.
– Numera inser man att det är personalen som gör resultatet. Ingen organisation klarar sig utan en motiverad personal, säger Jaanu.
Framgångar ska firas med besked
Vad är receptet för gott utvecklingsarbete? Det viktiga är att få med alla människor som berörs.
– Utvecklingsarbetet får inte vara bara toppstyrt, utan man måste också få med dem som arbetar nära kunderna. De har också en massa idéer om hur verksamheten kan utvecklas. En kommundirektör sade att det bor en liten utvecklare i oss alla.
Det behövs mycket tid för möten och växelverkan. Det är också viktigt att utse ledare.
– Utvecklingsarbete sker inte genom ett trollslag. Och många bra idéer kan stanna i skrivbordslådan om inte frukterna av utvecklingsarbetet används i det dagliga arbetet.
Därför är det viktigt med långsiktighet och systematik.
– Och när man lyckats ska det firas med pompa och ståt!
Kommunerna har hakat på AI-vågen
Anna-Mari Jaanu har en verklig utsiktsplats i sitt arbete. Vad ser hon för stora förändringar i framtidens arbete?
– Befolkningen åldras och den arbetsföra befolkningen minskar. Det påverkar givetvis ekonomin. Konsekvenserna av klimatförändringen kommer att märkas i det kommunala arbetet. En annan stor förändring är digitaliseringen och utnyttjandet av artificiell intelligens i allt högre grad, säger Jaanu.
När det kommer till AI är Jaanu mycket stolt över kommunsektorn. Enligt en enkät från våren 2024 ligger kommunerna i framkant när det gäller AI-utvecklingen. Generativ AI påverkar mest de sakkunnigas arbete. Jaanu uppmuntrar arbetsplatserna att vara mer nyfikna på AI.
– Oberoende av vad man har för strategi är det endast genom att lära sig tillsammans som man får ut det bästa av AI.
Den offentliga sektorn är full av möjligheter.
Också de ungas tankar pekar på framtiden. Anna-Mari Jaanu koordinerar nätverket för unga kommunalanställda. Nätverket vill göra kommunsektorn attraktivare och lyfter fram utvecklingsobjekt.
– De unga anser att kommunen är en bra arbetsplats med många möjligheter. Det här arbetet borde göras mer synligt, för bilden av kommunen är en aning negativ i offentligheten.
De unga uppskattar särskilt omsorgen om arbetshälsa, flexibilitet och möjlighet att utveckla det egna arbetet.
Vad är det som gör Anna-Mari så engagerad i sitt eget arbete och i att stöda utvecklingsarbetet?
– Samhället skulle inte fungera utan en bra offentlig sektor. Enligt Taloustutkimus enkät värdesätter finländarna den offentliga sektorns arbete i sin vardag, säger Jaanu.
Den offentliga sektorn är inte byråkratisk och stagnerad, positiv utveckling sker hela tiden. Jaanu vill för sin del bidra till den utvecklingen.
8.11.2024