Tekoäly vauhdittaa työn murrosta
KT on julkaissut kuluvan vuoden aikana useita Työn murros -seurantaraportteja. Pyysimme tekoälyä listamaan raporttien pohjalta, miten tekoälyä voitaisiin käyttää kuntien ja hyvinvointialueiden palveluissa.
KT ja kunta- ja hyvinvointialan pääsopijajärjestöt seuraavat työn murrosta eri toimialoilla ja eri teemoissa. Seurannassa nostetaan esiin työn muutoksia ja uusien toimintatapojen sekä uuden teknologian vaikutuksia eri ammattialoilla.
Työn murros vaikuttaa eri tavoin eri ammatteihin ja aloihin. Se muuttaa työtehtäviä, toimintatapoja ja työn organisointia. Sen myötä syntyy myös kokonaan uusia ammatteja ja tehtäviä, samalla kun osa vanhoista tehtävistä häviää tai siirtyy muulla tavoin hoidettavaksi.
Työn murroksen seuranta toteutetaan joka toinen vuosi. Seuranta perustuu asiantuntijakeskusteluihin, laajaan eri ammattialoja koskevaan seurantakyselyyn ja muihin lähteisiin.
Syksyllä 2023 toteutettiin työn murroksen kolmas seurantakierros, jolla olivat ensimmäistä kertaa mukana hyvinvointialueet. Vuonna 2023 seurannassa oli 19 eri aihetta. Ensimmäinen työn murroksen seuranta toteutettiin 2019 ja toinen 2021.
Seurannan 2023 tulokset on julkaistu Työn murros -julkaisusarjassa. Raportteja on tähän mennessä ilmestynyt yli kymmenen. Viereisellä sivulla on poimintoja siitä, miten tekoälyä käytetään ja voitaisiin käyttää eri palveluissa. Apuna tekstin luomisessa käytettiin tekoälyä, joka luki raportit ja listasi niistä tekoälyä koskevat kohdat. Seurannasta vastaava asiantuntija on luonnollisesti tarkistanut tekstin.
Näin tekoälyä voitaisiin hyödyntää palveluissa
Vanhuspalvelut
Tekoäly tukee sellaisen etähoidon järjestämisessä, jossa hoitajat seuraavat potilaita videoyhteyksien avulla. Lisäksi se voi auttaa turvalaitteiden ja lääkerobottien käytössä ja tukea vanhusten kotona asumista.
Lääkeautomaatit ja anturit voivat muistuttaa lääkityksestä ja seurata vanhusten liikkeitä. Tekoäly voi hälyttää hoitohenkilökuntaa tarvittaessa paikalle.
Virtuaaliset yökierrokset kamerayhteyksillä voivat vähentää fyysisten tarkistusten tarvetta ympärivuorokautisessa hoidossa.
Peruskoulut
Tekoäly voi muuttaa opetusta digitalisaation kautta. Generatiiviset tekoälysovellukset voivat tukea opettajia esimerkiksi oppituntien suunnittelussa ja auttaa oppimateriaalien kehittämisessä.
Tekoälyllä personoidut oppimisalustat ja pelilliset ohjelmat voivat tukea oppilaiden yksilöllistä oppimista, antaa välitöntä palautetta ja lisätä motivaatiota.
Tekoälyä voidaan käyttää oppilaiden tiedonhankintataitojen kehittämisessä ja luotettavan tiedon tunnistamisessa.
Lukiot
Tekoäly voi tukea opetuksen suunnittelua ja automatisoida monimutkaisten tehtävien arviointia, jolloin opettajat voivat keskittyä olennaiseen.
Pelilliset oppimisohjelmat voivat tarjota oppilaille välitöntä palautetta ja edistää oppimisprosessia lisäämällä motivaatiota.
Generatiivinen tekoäly voi tukea tiedon hankintaa ja sisällöntuotantoa.
Ammatillinen opetus
Tekoälyllä toimivat oppimisympäristöt mahdollistavat ajasta ja paikasta riippumattoman opiskelun. Ne voivat tuottaa välitöntä palautetta ja seurata opiskelijoiden edistymistä. Tekoäly voi myös ilmoittaa, jos opiskelijat tarvitsevat erityistä tukea.
Tekoäly voi auttaa ratkaisemaan kieli- ja kulttuurieroista johtuvia haasteita. Sovellukset voivat tukea yksilöllistä ja tehokasta oppimista, kun tarvitaan räätälöityjä ratkaisuja.
Terveyskeskukset
Tekoäly voi automatisoida potilaskirjauksia, analysoida potilasdataa, ja tarjota tiivistelmiä jatkotoimenpiteistä. Ennakoiva analytiikka voi auttaa diagnosoimaan sairauksia ja seuraamaan elintoimintoja.
Pitkäaikaispotilaiden etäseuranta ja potilasseulonnat voivat tehostua tekoälyn avulla. Tekoäly voi myös optimoida potilastietojärjestelmiä, resurssienhallintaa ja käännöspalveluita.
Sairaalat
Tekoäly voi tukea diagnostiikkaa ja laatia potilaskirjauksia keskustelujen pohjalta.
Tekoäly voi tukea hoitohenkilöstöä potilaiden seurannassa ja oireiden analysoinnissa.
Kirurgiset robotit voivat toimia leikkaussaleissa lääkäreiden apuna. Lääkkeiden annostelu ja potilaiden nostaminen voivat automatisoitua. Etäseuranta voi mahdollistaa etävastaanotot ja potilaiden reaaliaikaisen seurannan.
Sosiaalipalvelut
Tekoäly voi luonnostella kirjaukset keskustelujen perusteella, analysoida asiakastietoja ja tuottaa tiivistelmiä. Tämä voi tehostaa asiakastyötä ja vähentää hallinnollista taakkaa.
Etäseuranta, käännökset ja reaaliaikainen tulkkaus voivat helpottaa asiakastyötä monikulttuurisissa ympäristöissä. Lomakkeiden ja lausuntojen luonnostelu voi nopeuttaa työprosessia, ja tekoäly voi optimoida työvuorosuunnittelun.
Paljon palveluja tarvitsevien palvelut
Tekoäly voi auttaa tunnistamaan paljon palveluja tarvitsevat asiakkaat, analysoida heidän palvelutarpeitaan ja ennakoida hoitopolkuja. Tämä voi tehostaa resurssien käyttöä ja palveluiden oikea-aikaisuutta.
Tekoäly voi tukea hoitoprosesseja analysoimalla terveystietoja ja auttaa moniammatillisia tiimejä suunnittelemaan kattavaa hoitoa.
Tekoäly voi auttaa tunnistamaan palveluiden ongelmakohdat ja vähentämään häiriökysyntää. Se voi myös tukea tietojärjestelmien integrointia eri palveluntarjoajien välillä.
Ateria- ja puhtauspalvelut
Tekoäly voi tukea keittiötyötä automatisoimalla ruoanvalmistusprosessit, mikä voi parantaa ruoan tasalaatuisuutta ja tehokkuutta. Lisäksi se voi auttaa kääntämään ruokalistoja ja reseptejä eri kielille.
Siivousrobotit voivat suorittaa itsenäisesti työtehtäviä, kuten lattianpesua ja imurointia.
Tekoäly voi automatisoida tuotannonohjausjärjestelmiä ja hoitaa esimerkiksi ruokatilaukset, raportoinnin ja laskutuksen.
Hallintopalvelut
Tekoäly voi automatisoida rutiinitehtäviä, kuten laskujen tarkistuksia, työsopimusten hallintaa ja ostoprosesseja.
Asiakaspalvelu voi tehostua tekoälyohjelmien avulla, mikä voi vähentää virheitä ja nopeuttaa palvelua. Tekoälysovellukset voivat tarjota nopeaa ja tarkkaa henkilökohtaista palvelua.
Generatiiviset tekoälysovellukset voivat tukea tekstien suunnittelussa ja raporttien muokkaamisessa.
Ohjelmistorobotiikka voi automatisoida toistuvia tehtäviä, kuten ostolaskujen hyväksyntää.
Kirjastot
Tekoälyä voidaan hyödyntää kirjastojen aineistonhallinnassa, joka voi parantaa suosituksia ja hakutuloksia.
Rutiinitehtäviä, kuten lainauksia ja palautuksia, voidaan automatisoida.
Omatoimikirjastoissa aineiston lainaaminen ja palauttaminen on mahdollista aukioloaikojen ulkopuolella.Työn murros -seurantaraportit ja niiden tietokortit voi ladata maksutta KT:n verkkosivuilta Julkaisut ja oppaat -osiosta.
8.11.2024