Helsingin kaupungin tiedolla johtamisen päällikkö Tomas Lehtinen: ”Tekoälyn käyttö voi olla organisaationsa näköistä”
Helsingin kaupungin tiedolla johtamisen päällikkö Tomas Lehtinen korostaa tekoälyn olevan kaikkien asia.
Helsingin kaupunki on tekoälyn käytössä pitkällä. Niin pitkällä, että kaupungin tiedolla johtamisen päällikkö Tomas Lehtinen kuvailee Helsingin olevan yksi eurooppalaisista edelläkävijöistä.
Tekoäky näkyy Helsingin kaupungin arjessa niin, että kaikilla toimialoilla on käytössä useita tekoälysovelluksia. Esimerkiksi Copilot-tekoälyohjelmaa käytetään tehostamassa hallinnon töitä.
Lisäksi asiakaspalvelussa on käytössä erilaisia palvelubotteja. Sosiaali-, terveys- ja pelastusalan botissa on jopa 15 000 käyttäjää kuukaudessa.
Miten tällaisiin tuloksiin pääsee?
Hitaasti liikkeelle
Tekoälyn käyttöönotossa ei kannata kiirehtiä. Vaikka naapurikunnat olisivat jo pitkällä, oman organisaation ei tarvitse rynnätä täysillä perään.
– Kannattaa aloittaa miettimällä tavoitteita. Mitkä ongelmat pitäisi ratkaista ja onko tekoäly oikea ratkaisu niihin? Lehtinen sanoo.
Hän pitää tekoälykoulutusta tärkeänä. Helsingin kaupungin 39 000 työntekijästä jo parisen tuhatta on käynyt tekoälykoulutuksen tänä vuonna. Tekoälyn käyttöön on valmistumassa ajokorttikoulutus, johon voi osallistua ilman ennakkotietoja.
Tekoälyn eettiset kysymykset, tietosuoja ja läpinäkyvyys on tärkeää käydä läpi etukäteen, jotta tekoälyn käyttöönotto on vastuullista.
Tomas Lehtisen mielestä on olennaista, että tekoälysovellusten lisenssejä jaetaan tiimeittäin, jotta ohjelmat menevät innokkaimpien käyttäjien lisäksi muillekin ja tekoälyosaaminen leviää.
Kuin navigaattori
Tomas Lehtinen selittää tiedolla johtamisen tarkoittavan päätöksentekoa, joka perustuu informaatioon.
– Se on vähän kuin navigaattorin käyttöä. Tietoa käytetään ohjaamaan organisaatiota oikeaan suuntaan ja tekemään fiksumpia päätöksiä, hän sanoo.
Tekoäly kuuluu Lehtisen mielestä olennaisena osana tiedolla johtamiseen, koska molempiin liittyy datan muuttamista tiedoksi.
– Tekoäly auttaa muuttamaan suuria datamääriä tiedoksi, tunnistamaan trendejä ja tarjoamaan suosituksia päätöksenteon tueksi, Lehtinen sanoo.
”Usein ajatellaan, että tekoäly on kuin sääilmiö, joka tulee muuttumattomana tontillemme, vaikka voimme muokata siitä omanlaistamme.”
Muiden yksiköiden apuna
Tomas Lehtinen johtaa data ja uudet teknologiat -tiimiä, joka pyrkii tunnistamaan tekoälyn käyttökohteita koko Helsingin kaupungissa ja auttamaan muiden toimialojen työntekijöitä tekoälyn käytössä.
– Mielestäni on tärkeää, että kaikki työntekijämme ymmärtävät tekoälyn logiikkaa ja tunnistavat, voisiko siitä olla hyötyä heidän omassa työssään, Lehtinen sanoo.
Tomas Lehtinen ottaa itsensä esimerkiksi. Hän työskentelee kaupunginkansliassa, eikä voi mitenkään tuntea kaikkien Helsingin kaupungin toimialojen töitä.
Sen takia on tärkeää, että työntekijät osallistuvat koulutuksiin ja keksivät itse tekoälylle käyttötarpeita, jotka voisivat helpottaa heidän omaa työtään. Tätä varten Helsingillä on käytössään kokeilukiihdyttämö, jonka kautta työntekijöiden ideoita viedään kokeilukäyttöön.
Kaikki tarvitsevat tekoälyä
Tekoäly on jo mukana kaikkien elämässä, sillä sekä älypuhelimet että Microsoftin tietokoneohjelmat hyödyntävät sitä. Tekoälyä kannattaa käyttää omassa orga-nisaatiossa omien tarpeiden mukaan.
– Usein ajatellaan, että tekoäly on kuin sääilmiö, joka tulee muuttumattomana tontillemme, vaikka voimme muokata siitä omanlaistamme. Tekoälyn käyttö voi olla organisaationsa näköistä, Lehtinen sanoo. n
Kuka?
Tomas Lehtinen
Helsingin kaupungin tiedolla johtamisen päällikkö. Johtaa data ja uudet teknologiat -tiimiä.
Lisätietoa Helsingin käytössä olevista tekoälyjärjestelmistä: ai.hel.fi.
Helsingin kaupungin tiedolla johtamisen päällikkö Tomas Lehtinen kannustaa työyhteisöjä miettimään, mitä tarpeita heillä itsellään on tekoälyn käytölle.
8.11.2024