Tiesitkö, että jopa puolet palkankorotuksista neuvotellaan paikallisesti?
Merkittävä osa kunta- ja hyvinvointialan palkantarkistuksista jaetaan paikallisesti sopien. Paikallisilla erillä on kunta-alalla pitkä historia. Ensimmäiset erät maksettiin jo 1990-luvulla.
Jopa noin puolet kunta- ja hyvinvointialan palkankorotuksista on eri vuosina ollut paikallisesti kohdennettuja eriä. Näin on esimerkiksi sopimusratkaisun 2022 – 2025 mukaisissa, vuosina 2023 ja 2024 maksetuissa palkankorotuksissa.
– KT on lähtenyt neuvotteluissa aina siitä, että palkankorotuksista merkittävä osuus jaetaan paikallisesti. Sopimusratkaisun 2022 kehittämisohjelmilla paikallisen sopimisen mahdollisuudet laajenivat merkittävästi kunta- ja hyvinvointialalla verrattuna esimerkiksi yksityiseen sektoriin, kertoo KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen.
Korotuksia ei jaeta tasaisesti kaikille
Paikallisia eriä on maksettu kaikilla sopimusaloilla. Paikallinen erä tarkoittaa sitä, että korotuksia ei jaeta yleiskorotusten tavoin tasaisesti kaikille. Sen sijaan työnantaja ja henkilöstön edustajat käyvät paikalliset neuvottelut siitä, miten paikalliseen erään varattu palkkasumma kohdennetaan eri palkansaajille.
Palkankorotuksen suuruus vaihtelee paikallisen ratkaisun mukaisesti. Palkankorotukset voivat vaihdella ammattiryhmittäin tai tehtävittäin. Jokainen palkansaaja ei saa välttämättä korotusta. KT seuraa sopimuksiin sisältyvien paikallisten erien käyttöä työnantajille suunnatuilla kyselyillä.
Valtaosa paikallisia eriä koskevista neuvotteluista päätyy yksimielisyyteen järjestöjä edustavien luottamusmiesten ja työnantajan välillä. Jos paikallinen neuvottelu jää erimieliseksi, kunta- ja hyvinvointialan sopimusten mukaisesti työnantaja päättää paikallisen erän käytöstä ja maksamisesta.
– Erä ei siis muutu yleiskorotukseksi, kuten muilla aloilla on monesti tapana, toteaa Markku Jalonen.
Eriä käytetään palkkauksen kehittämiseen
Työnantajat voivat päättää paikallisten palkankorotusten kohdentamisesta palkkausjärjestelmien uudistamiseen ja kehittämiseen. Kohdennettuja korotuksia voidaan käyttää myös tukemaan henkilöstön saatavuutta. Sopimusratkaisuilla on edistetty sukupuolten välisen tasa-arvon toteutumista.
– Kunta-alan monivuotiset palkkausjärjestelmien kehittämisohjelmat mahdollistavat ja antavat raamin näille pyrkimyksille, kertoo KT:n neuvottelujohtaja Henrika Nybondas-Kangas.
Julkisella sektorilla on eri vuosikymmenillä toteutettu rakennemuutoksia, joissa on syntynyt uusia työnantajia. Niiden henkilöstösiirroissa on noudatettu liikkeenluovutusperiaatteita. Paikallisilla erillä on voitu toteuttaa esimerkiksi lakisääteistä palkkojen yhteensovittamista sekä korjata palkkauksen paikallisia epäkohtia.
Paikallinen sopiminen on yleistä
Kunta- ja hyvinvointialalla valtakunnallisten työ- ja virkaehtosopimuksen ehdoista poikkeaminen paikallisesti sopien on tavallista. Alalla paikallisen sopimisen mahdollisuudet koetaan hyviksi. Paikallisten sopimusten määrää ei tilastoida, mutta suurilla työnantajilla on samaan aikaan voimassa kymmeniä sopimuksia.
Paikallisen sopimisen oikeudet ovat työmarkkinoiden laajimmat. Muutamista minimiehdoista ei kuiten-kaan saa sopia toisin. Paikallisia sopimuksia on tehty paljon erilaisista työaikajous-toista, esimerkiksi työaika-pankeista ja työaikajärjestelyistä. Sote-alalla sopimuksia on tehty muun muassa jononpurusta.
– Kunta- ja hyvinvointialueiden työnantajilla on hyvin tiedossa ne mahdollisuudet, joita sopimuksemme antavat paikalliseen sopimiseen. Pääosin neuvottelukulttuuri on työpaikoilla hyvä, kertoo Nybondas-Kangas.
8.11.2024