Lainsäädäntö
4
/2024

Teksti: Hertta-Mari Kaukonen

Lopetetun aikuiskoulutustuen tilalle tulee uusi malli

Lakkautetun aikuiskoulutustuen tilalle on tulossa uusi malli, joka toteutetaan vuosina 2025–2026. Siihen esitetään vain 10 miljoonan euron vuosittaista rahoitusta, mitä KT pitää riittämättömänä. 

Kuvassa ihmisiä esittäviä puupalikoita, jotka seisovat rivissä. Ihmisen käsi nostaa rivistä yhden palikan pois, jolloin ketju katkeaa.

Aikuiskoulutustuen tilalle tulevan mallin idea on, että työntekijä voi kouluttautua työvoimapula-aloilla uuteen ammattiin työn ohessa ilman, että hänen tarvitsee jäädä kokonaan pois työstä. Hallitus lupaa, että tämä onnistuu, vaikka koulutukseen kuuluu harjoittelua tai muuta poissaoloa edellyttävää opiskelua. Työnantajalle korvataan työn ohessa toteutetusta opiskelusta aiheutuvia kustannuksia.

Alustavan suunnitelman mukaan pilotoinnin piiriin tulee vuonna 2025 yhteensä noin 1 900 opiskelijaa seuraavista koulutuksista:

  • sairaanhoitaja
  • lähihoitaja
  • sosionomi
  • varhaiskasvatuksen opettaja
  • erityisopettaja.

 

KT pitää hyvänä sitä, että pilotti kohdistuu osaajapula-aloille, mutta pitää rahoitusta liian vähäisenä. Sen sijaan henkilöstön saatavuuden turvaamiseksi on välttämätöntä, että aikuiskoulutuksen tukemiseen löydetään pysyvämpi ratkaisu.

– Rahoitus on tarpeeseen nähden riittämätön. Tukea kouluttautumiseen tarvitaan jatkossakin aikuisille, esimerkiksi alan vaihtajille osaajapula-aloille kouluttautumiseen, KT:n osaamisen ja koulutuspolitiikan asiantuntija Mertzi Bergman sanoo.  

KT:n mielestä on kuitenkin hyvä, että rahoitus kohdistuu rajatusti osaajapula-ammattien koulutukseen, jolloin se voi paikallisesti helpottaa henkilöstön saatavuushaasteita.

 

Koulutuksen toteuttaja maksaa osan rahoituksesta työnantajalle 

Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus Jotpa myöntää hankerahoituksen kokonaisuudessaan koulutuksen järjestäjille, jotka saavat tukea enintään 15 kuukauden ajalle. Oppilaitokset maksavat osan rahoituksesta eteenpäin työnantajille. Kyseessä on korvaus työntekijän työajalla opiskelun kustannuksista.

Jotpa käynnistää hankkeen ensimmäisen valtionavustushaun oppilaitoksille marraskuussa 2024. Uudenlaisen opiskelun odotetaan alkavan vuonna 2025 sitä mukaa, kuin oppilaitokset ja työnantajat ovat saaneet toteutusmallit valmisteltua.

 

Työryhmätyö jatkuu seuraavien vuosien osalta

Aikuiskoulutustuen korvaavaa mallia miettivän työryhmän ensimmäisenä tehtävänä oli esittää pilottimallia työn ja opintojen yhteensovittamiselle. Toi­sessa vaiheessa työryhmä tulee esittämään ratkaisuvaihtoehdot ­seuraaville vuosille 2026 – 2028 siitä, miten työn ja opintojen ­yhteensovittaminen olisi mahdollista kohdennetun rahoituksen turvin. Lopullisen selvityksen on tarkoitus valmistua puoliväliriiheen 2025 mennessä.

KT on tuonut esiin, että aikuisopiskelun tukea tarvitaan nimenomaan työvoimapula-aloilla alanvaihtajille uusien tutkintojen suorittamiseen. 

 

Hyvinvointi- ja sivistysalan työnantajajärjestöt: Aikuiskoulutustuen korvaajiksi ehdotetut keinot ovat jäämässä laihoiksi | Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT

29.9.2024