Sopimukset 5/2021 Henkilöstösiirtoja valmistellaan Hyvinvointialueet tarvitsevat toiminnan valmisteluun tietoja siirtyvästä henkilöstöstä. Yt-käsittely tietojen luovuttamisesta aloittaa henkilöstösiirtojen valmistelun.
Sopimukset 5/2021 Tukipalveluhenkilöstön siirtyminen hyvinvointialueille Pääasiallisuusperiaate ratkaisee, siirtyykö tukipalveluhenkilöstö hyvinvointialueelle vai ei.
Kuntacaset 5/2021 Kangasala tunnetuksi työnantajaksi Sosiaali- ja terveysjohtaja Marika Lanne haluaa, että Kangasala on vetovoimainen ja tunnettu työnantaja. Kaupunki tarvitsee sote-alan työntekijöitä.
Kuntacaset 5/2021 Koulutuspalveluja turvataan yhteistyöllä Hyvät koulutuspalvelut on tärkeä elinvoiman ylläpitäjä kunnalle. Kauhajoki on mukana etsimässä tulevaisuuden koulutusyhteistyömalleja. Keskeistä on, että koulutusta olisi hyvin saatavissa, sanoo kasvatus- ja opetusjohtaja Lari Marjamäki.
Tilastot 5/2021 Kuntasektorin eläkkeiden rahastointiaste korkein Kuntasektori on maksanut noin neljä prosenttiyksikköä korkeampaa eläkemaksua kuin yksityinen sektori. Jatkossa näin suuri ero ei ole enää perusteltavissa. Rahastointiaste on sektoreista korkein.
Tilastot 5/2021 Kuntasektorin kokonaisansion keskiarvo on valtakunnan keskitasoa Kunta-alan 8 000 ammattinimikkeestä sairaanhoitajan nimike on yleisin. Heidän ansiotasonsa on myös valtakunnan keskitasoa.
KT-kulma 5/2021 Henkilöstön saatavuus vaatii kansallisia toimia Kunta-alan ammatit ovat vallanneet kyseenalaisen kärkisijan työ- ja elinkeinoministeriön ammattibarometrissä, jossa arvioidaan avoimia työpaikkoja ja työvoimapulaa. Pulaa on erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon sekä varhaiskasvatuksen ammattilaisista.
Pääkirjoitus 5/2021 Kunta-ala vetää monin tavoin Tunnetuista syistä monissa kunta-alan ammateissa koetaan pulaa henkilöstöstä. Juurisyy on se, että osaavan työvoiman kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa.
Tilastot 5/2021 Perhepäivähoitajien määrä vähentynyt rajusti Kunnallisia perhepäivähoitajia on ollut enimmillään 27 000. Viime huhtikuussa heitä työskenteli kuntasektorilla enää kolme tuhatta.
Asian tuntija 5/2021 Asiantuntijuus on yhteistyötä Kuntien menestyksekäs uudistuminen vaatii oikeanlaista asiantuntijuutta. Liisa Jurmu selvitti, millaista se on.
Työelämän kehittäminen 5/2021 Seksuaaliseen häirintään pitää puuttua Osana hallituksen tasa-arvo-ohjelmaa KT on yhdessä muiden työmarkkinaosapuolten kanssa sitoutunut vaikuttamaan asenteisiin seksuaalisen häirinnän poistamiseksi.
Tilastot 5/2021 Henkilöstö pysyy sote-ammateissa Tilastot eivät tue julkisuudessa esitettyjä väitteitä sotehenkilöstön alanvaihdosta. Kuntasektorilla sote-henkilöstön alanvaihto on suhteellisesti vielä vähäisempää.
Tilastot 5/2021 Yhä useampi jatkaa pitkään töissä kuntasektorilla Yli 60-vuotiaiden osuus kuntasektorin henkilöstöstä kasvaa. Viime vuoden lokakuussa 60 vuotta täyttäneitä oli töissä 14 000 enemmän kuin vuonna 2010. Samalla ajanjaksolla henkilöstömäärä vähentyi noin 8 600 henkilöllä.
Lainsäädäntö 5/2021 Työvoimapalvelut uudistuvat Hallitus on antanut eduskunnalle esityksen pohjoismaisesta työvoimapalvelumallista, joka perustuu yksilöllisiin palveluihin työnhaussa. Uuden palvelumallin toteuttaminen onnistuneesti vaatii paljon lisäresursseja.
Tilastot 5/2021 Kolme näkökulmaa työvoimapulaan Väestön ikääntyminen, eläköityminen ja alati laajeneva palvelulupaus kasvattavat jo entuudestaan suurta henkilöstöpulaa.
Lainsäädäntö 5/2021 Työnantajille velvoite perustaa ilmoituskanava Ilmoittajansuojelulainsäädäntö tulee voimaan 17. joulukuuta. Se velvoittaa perustamaan kanavan väärinkäytöksistä ilmoittamiseen, mikäli työnantajalla on palveluksessaan yli 50 työntekijää.
Työelämän kehittäminen 5/2021 Hyvä johtaminen lisää työnantajan vetovoimaa Kunnissa kamppaillaan tiukan talouden ja henkilöstön saatavuuden kanssa. Siksi on yhä tärkeämpää kehittää johtamista ja työoloja. Näin kunnat voivat tarjota laadukkaita ja kustannustehokkaita palveluja.