Työelämän kehittäminen 1/2021 Koronasta johtuvaa työn kuormittavuutta voi vähentää Kuntatyöpaikoilla selvittiin ensimmäisestä koronavuodesta pääosin hyvin. Työntekijät kokivat johtamisen ja ilmapiirin yleisesti parantuneen. Toisaalta korona kuormitti epätasaisesti eri aloja ja ammattiryhmiä.
Työelämän kehittäminen 1/2021 Poikkeusolojen yhteistoiminnassa parannettavaa Koronaepidemiaan liittyvä turvallisuusjohtaminen näyttää vakiintuneen kunnissa koronavalmiusryhmien ja poikkeusolojen johtoryhmien toiminnaksi. Työsuojelun yhteistoiminnan onnistuminen ei silti vaikuta paljon kohentuneen viime keväästä.
Tilastot 1/2021 Naisvaltainen kunta-ala Kuntasektorilla naiset ja miehet työskentelevät suureksi osaksi eri ammateissa. Henkilöstöstä neljä viidestä on naisia.
Sopimukset 1/2021 Sopu uudesta samapalkkaisuusohjelmasta Hallitus ja työmarkkinakeskusjärjestöt sopivat joulukuussa samapalkkaisuusohjelmasta 2020–2023. Uuteen ohjelmaan sisältyy hanke työmarkkinoiden sukupuoleen perustuvan eriytymisen purkamiseksi.
Työelämän kehittäminen 1/2021 Yhteistyö työelämän kehittämisessä jatkuu Yhteistoiminnallinen työelämän kehittäminen jatkuu Kunteko 2020-ohjelman päättymisen jälkeen. Kehittämishankkeita ja toimintoja kootaan jatkossa Kuntatyö2030 -kokonaisuuden alle.
Työelämän kehittäminen 1/2021 Työttömyysturvaa uudistetaan monella taholla Työttömyysturvan uudistaminen on ollut viime vuosina korkealla maan hallitusten – samoin kuin työmarkkinakeskusjärjestöjen – asialistalla. Parhaillaan valmistellaan useita uudistuksia.
Tilastot 1/2021 Korona toi lomautuksia ja keskeytti palkanmaksuja Kunnat ja kuntayhtymät säästivät vuonna 2020 noin 342 miljoonaa euroa eli 1,6 prosenttia alan henkilöstömenoista. Yli puolet kävi yhteistoimintaneuvotteluja. Kuntatyönantajat arvioivat säästöjen kasvavan tänä vuonna 378 miljoonaan euroon.
Sopimukset 1/2021 Jaettu johtajuus yleistyy opetusalalla Peruskouluissa ja lukioissa johtaminen koetaan yhä harvemmin vain rehtorin ja apulaisrehtorin tehtävänä. Rehtorien tehtävien jakamiselle löytyy paljon hyviä syitä.
Työelämän kehittäminen 1/2021 Työelämään tutustumista ja kesätöitä nuorille KT kannustaa kuntatyönantajia tarjoamaan työelämään tutustumista ja kesätöitä nuorille. Hyvällä suunnittelulla ja ennakoinnilla voi välttää epäselvyyksiä ja riskejä, joita koronaepidemiasta voi aiheutua.
Asian tuntija 1/2021 Tekoälyä ihmisten ehdoilla Helsingin kaupungin digitalisaatiojohtaja Mikko Rusama näkee tekoälyn hyödyntämisessä monia mahdollisuuksia, mutta kaipaa keskustelua tekoälyn eettisistä periaatteista.
Työelämän kehittäminen 1/2021 Etsikkoaika rakentaa hyvää etätyökulttuuria Koronarokottamisen edetessä monissa kuntaorganisaatioissa valmistellaan tulevia etätyöratkaisuja. Nyt on aika miettiä, millainen etätyökulttuuri työyhteisöön halutaan luoda.
Sopimukset 1/2021 Etätyöstä tulisi sopia Etätyöhön siirryttiin koronaepidemian vuoksi nopeasti ja laajasti. Työpaikoilla tulisi ennen etätyöhön siirtymistä luoda periaatteet ja toimintatavat, joita noudatetaan etätyöhön siirryttäessä ja etätyössä.
Lainsäädäntö 1/2021 Sote-uudistus muuttaa työmarkkinoita Sote-uudistusta koskeva lainsäädäntö on eduskunnassa. Työmarkkinauudistus kulkee käsi kädessä sote-uudistuksen kanssa. Uudistuksessa hyvinvointialueet perustetaan heinäkuussa. Samaan aikaan tulee voimaan uusi KT-laki.
Kuntacaset 1/2021 Talous taidolla tasapainoon Kyrösjärvi repii Ikaalisten kaupungin osiin tuoden talouspulmia, mutta myös vetovoimaa. Elämänlankana vieressä kulkee kolmostie. Väkiluvun laskettua talous pidetään tasapainossa ketterin, mutta rankoin muutoksin.
Kuntacaset 1/2021 Ihme omalla reseptillä Imatran reseptit kestävään kuntatalouteen ovat yksinkertaiset: pitää tunnustaa tosiasiat ja varautua yllätyksiin. Kaupunki sai tulot ja menot tasapainoon mylläämällä koko kuntaorganisaation. Uudistukset onnistuivat, kun talouden tila tehtiin päättäjille näkyväksi ja muutokset perusteltiin numeroilla.
KT-kulma 1/2021 Johtaminen ja työnantajakuva parantuivat Työterveyslaitoksen tuoreet tutkimukset osoittavat, että kunta-alan henkilöstö selvisi haastavasta koronavuodesta pääosin hyvin. Työyhteisöt kunnissa koetaan toimiviksi ja niissä on paljon sosiaalista pääomaa. Johtamisen ja työilmapiirin koettiin yleisesti parantuneen.
Pääkirjoitus 1/2021 Tietoa päätösten tueksi Vanhan sanonnan mukaan tieto lisää tuskaa. Tuoreemman ajatuksen mukaan päätöksenteko ja johtaminen voivat parantua, jos käytössä on enemmän tietoa, jos se on kätevässä muodossa ja jos päättäjät osaavat käyttää sitä.