Tavallisuus on arvokasta
Tavallisuuden arvon ymmärtää usein vasta sitten, kun se katoaa. Kun normaali arkinen elämänmeno järkkyy, asiat voivat käydä raskaiksi. Tavallisuudessa on voimaa. Kunta-alalla on tänä vuonna järkkynyt moni asia.
Jo valmiiksi kehnossa kunnossa ollut kuntatalous kärsi lisää koronapandemian tuomista ylimääräisistä kuluista. Pandemia muutti monia toimintatapoja.
Myös kesään asti venyneet neuvottelut kunta-alan uusista sopimuksista sujuivat eri tavoin kuin aiempina vuosina. Korona laittoi neuvottelijat etäyhteyksien päähän, mutta myös itse neuvottelut olivat vaikeat.
Tavallisen vastapari on tietysti epätavallinen, jollain tavoin erilainen tai erikoinen. Sinne mennään muutoksen kautta, joko hiljalleen tai äkkikäänteellä, kuten pandemian kanssa kävi. Kehä umpeutuu, kun erilaisuudesta tulee normi.
Suomalainen koulumaailma on hiljalleen muuttumassa merkittävällä tavalla. Opetushallituksen arvion mukaan Suomen nykyisistä noin 2 300:sta peruskoulusta saattaa parissa kymmenessä vuodessa kadota tuhat. Samalla koulujen keskimääräinen koko kasvaa.
Suurempien yksiköiden syntyminen pakottaa myös muuttamaan johtamista ja esimiestyötä. Nyt muutos voi tuntua raskaalta, mutta jossain vaiheessa siitä tulee arkea.
8.9.2020