Valinnanvapaus ja harmaat tilaisuudet
Valinnanvapaus on parhaillaan eduskunnassa olevan sote- ja maakuntauudistusta koskevan lakipaketin hankalimpia ja samalla kiistellyimpiä ja osia. Siihen liittyy paljon pelkoja ja toiveita.
Muutamilla paikkakunnilla sote-palveluiden valinnanvapautta on jo kokeillaan. Keski-Uudellamaalla ollaan pitkällä – ja tyytyväisiä.
Niin yksityiset kuin julkiset palveluntarjoajat joutuvat kokeilun aikana pohtimaan, miten ne ottavat huomioon sekä asiakkaat että eurot.
Nyt toukokuussa kuntalaiset voivat listautua haluamansa vastaanottopalvelun käyttäjiksi. Vastaanottopalveluiden tarjoajiksi on jo ilmoittautunut viisi tuottajaa.
Itse asiassa koko soteuudistuksessa on perimmiltään kyse asiakkaista ja euroista. Yritysten ja julkisten tahojen yhteistyön on toimittava aivan eri tavalla kuin tähän mennessä.
Uusissa palveluissa liikkuu säkkikaupalla rahaa. Taloudelliset uudelleenjärjestelyt luovat aina harmaita tilaisuuksia väärinkäytöksille, välistävedoille, huijauksilla ja korruptiolle.
Oikeus- ja valtiovarainministeriöissä on osana suurta muutosta ryhdytty varautumaan tähänkin. Paras neuvo on lisätä päätöksenteon avoimuutta ja läpinäkyvyyttä.
Varautuminen on viisautta. Vaasan yliopistossa vastikään julkaistu tutkimus vahvistaa sen, että kansalaisilla on paljonkin epäilyjä piilokorruptiosta, kuten suhteiden epäasiallisesta käyttämisestä ja toimivallan väärinkäytöstä.
Viranhaltijan ja luottamushenkilön pitää itse tunnistaa esteellisyystilanteet ja toimivaltansa rajat. Tueksi epäluuloja hälventämään voi laatia eettisiä sääntöjä.
5.5.2017