Kunnioittavaa kielenkäyttöä ja ärräpäitä
Kunta-alan sopimusneuvottelut ovat alkaneet. Niiden rinnalla tilanteeseen liittyviä kannanottoja heitellään julkisuudessa. Osa on omalle väelle suunnattua viestintää, osa aseiden kalistelua.
Taitavat puhujat ylittävät uutiskynnykset. Jotkut käyttävät median edessä kovaakin kieltä, vaikka neuvottelupöydässä äänen väri ja sanavalinnat voivat olla hyvin erilaisia. Se on tärkeää, sillä sopimukset syntyvät aikanaan neuvottelujen tuloksena, eivät huutoäänestyksellä. Tämä retorinen peli johtaa ajattelemaan kielenkäyttöä kahden tuoreen selvityksen kautta.
Helsingin Sanomat kysyi lukijoiltaan, mikä on suomen kielen voimallisin kirosana. Ylivoimainen voittaja on perkele, rytmikäs, klassinen ja voimakas kirosana, aito ärräpää.
Perkeleen juuret ovat liettuan kielessä. Se yhdistyy ukkoseen ja sen jyrinään. Mitä muuta kuin jyrinää neuvotteluaikaiset puheenvuorot useimmiten ovat?
Toinen kielenkäyttöä koskeva tuore tutkimustulos löytyy Jyväskylän yliopiston piiristä. Siellä havaittiin, että avoin, salliva ja toista kunnioittava kieli työyhteisössä tukee kaikkien hyvinvointia. Kunnioittavalla kielenkäytöllä voidaan siis rakentaa työyhteisön toimivuutta.
Kunta-alan pääneuvotteluryhmä on oma neuvotteluyhteisönsä. Sen pitää määräajassa saada alalle toimivat sopimukset. Kielellä voidaan rakentaa tälle tielle siltoja tai kuiluja.
KT on perinteisesti pidättäytynyt sanallisesta rettelöinnistä ja keskittynyt perustelemaan näkemyksiään asiaperustein. Kunnioittavaan kielenkäyttöön nojaava linja on hyvä, jylisköön muut perkeleitään.
Joskus on paikallaan hiljentyä kokonaan. Toivotan lukijoille rauhaisaa joulua ja hyvää uutta vuotta.
1.12.2017