Kallis eläkemaksu heikentää työnantajien taloutta
Keskustelussa kuntien ja hyvinvointialueiden talousongelmista on sivuutettu alojen erot työnantajien eläkemaksuissa.
Työvoimakustannusten vertailussa yksityiseen sektoriin merkittävin ero johtuu kuntien ja hyvinvointialueiden korkeammista työnantajien eläkemaksuista. Tänä vuonna kunta- ja hyvinvointialan työnantajat ja palkansaajat maksavat 27,15 prosenttia eläkemaksuja, kun taas yksityisellä sektorilla vertailukelpoinen TyEL-maksu on 24,4 prosenttia. Keva perii kunta- ja hyvinvointialan työnantajilta lisää niin sanottua tasausmaksua 2,75 prosenttiyksikköä eli yli 600 miljoonaa euroa.
Eläketurvakeskuksen laskelmien mukaan kestävä ero maksutasojen välillä on noin 1 prosenttiyksikköä, mutta Kevan perimä maksu on ollut vuosien ajan tätä merkittävästi suurempi. Kuntatyönantajat ovat maksaneet korkeampia eläkemaksuja kuin mitä Eläketurvakeskus arvioi tarpeelliseksi.
Yksityinen sektori on käyttänyt rahaston sijoitustuottoja eläkemenojen rahoittamiseen huomattavasti aiemmin kuin Keva. Vuonna 2022 TyEL rahastointiaste oli 33,7 prosenttia, kun taas Kevalla se oli 41,9 prosenttia. Kevan tasapainoluku oli 105,0 prosenttia, mikä osoittaa, että eläkemaksuja voitaisiin laskea olennaisesti ja kestävällä tavalla.
Laskelmat osoittavat, että kunta- ja hyvinvointialan työnantajien eläkemaksua on edelleen varaa alentaa. Tasausmaksun alentaminen säästäisi vuosittain jopa satoja miljoonia euroja. Tämä ei heikentäisi eläkejärjestelmän kestävyyttä.
KT jatkaa Kevan hallinnossa työtä työnantajamaksujen alentamiseksi. KT on mukana myös Työllisyysrahaston hallinnossa. Rahasto on päättänyt alentaa työttömyysvakuutusmaksuja vuodelle 2025. Kunta-alalla työnantajien maksu laskee keskimäärin 0,27 ja hyvinvointialalla 0,9 prosenttiyksikköä, mikä tarkoittaa kymmenien miljoonien säästöjä molemmilla aloilla.
17.9.2024