Työelämän kehittäminen
2
/2024

Tekoäly hoitaa hallinto- ja toimistotyön rutiinitehtäviä

Kun tekoäly hoitaa rutiinitehtäviä, ihmiset voivat keskittyä vaativampiin tehtäviin ja asiakaspalveluun. Ihmisiä tarvitaan käyttämään järjestelmiä, ohjaamaan robotteja, tukemaan toisia käyttäjiä ja ratkomaan ongelmia. Tulevaisuudessa korostuu ihmisen ja teknologian yhteistyö.
 

  • Legatum Instituten mukaan Suomessa on maailman paras julkinen hallinto, kun mitataan hallinnon tehokkuutta, korruption vähäisyyttä ja hallinnon valvontaa.
  • Työtavat ja työn sisällöt muuttuvat. Tekoäly voi hoitaa rutiinitehtäviä, ja ihmisiä tarvitaan ratkomaan monimutkaisia ongelmia.
  • On tärkeää, että tunnistamme hyvän hallinto- ja toimistotyön arvon.

Hallinto- ja toimistotyöt ovat näköalapaikkoja digitalisaation etenemiseen, selviää Työn murros -raportista 2/2024. 

Suomessa toimisto- ja asiakaspalvelutyötä teki 3 prosenttia koko kunta-alan henkilöstöstä vuonna 2021. Lisäksi johtajien ja ylimpien virkamiesten tehtävissä toimi 2 prosenttia koko henkilöstöstä.

Hallinnollisten esihenkilöiden osuus julkisten alojen henkilöstöstä on Suomessa Euroopan toiseksi pienin.

Maita vertailevan Legatum Instituten mukaan Suomessa on maailman paras julkinen hallinto, kun mitataan hallinnon tehokkuutta, korruption vähäisyyttä ja hallinnon valvontaa.

Hallinto- ja toimistotyöt muuttuvat vauhdilla

Kun tekoäly hoitaa rutiinitehtäviä, ihmiset voivat keskittyä vaativampiin tehtäviin ja asiakaspalveluun. Ihmisiä tarvitaan käyttämään järjestelmiä, ohjaamaan robotteja, tukemaan toisia käyttäjiä ja ratkomaan ongelmia.

Työntekijöiden pitää hallita työssään entistä laajempia kokonaisuuksia ja prosesseja.

Työtavat ja työn sisällöt muuttuvat

Hybridi- ja monipaikkainen työskentely on arkipäivää hallinto- ja toimistotyössä. Palveluja on digitalisoitu ja asiointi-, kokous- ja arkistointikäytännöt ovat muuttuneet sähköisiksi.

Hallinto- ja toimistotyöntekijät luovat entistä asiakaslähtöisempää hallintoa. He ovat mukana kehittämässä julkisten palvelujen tuloksellisuutta ja parempaa asiakas- ja henkilöstökokemusta.

Tunnistetaan hyvän hallinto- ja toimistotyön arvo

On tärkeää, että hyvän hallinto- ja toimistotyön tarpeellisuus tunnistetaan myös resursseista päätettäessä.

 Julkisen arvon tuottamiseksi tarvitaan osaavia hallinto- ja toimistotyöntekijöitä.


Mikä työn murros?

KT ja alan pääsopijajärjestöt seuraavat työn murrosta eri ammattialoilla ja teemoissa. Työn murroksen seurantaraportteihin on koottu seurannan tuloksia. Lisäksi seurannan keskeiset tulokset tiivistetään helppolukuisiin tietokorttiin.

11.10.2024