Kuntacaset 3/2023 Siun soten turvallisuuskoulutus löysi aikansa Siun sote keksi uuden tavan organisoida turvallisuuskoulutus niin, ettei se huku arkitöiden alle. Malli lähtee koulutuksen räätälöinnistä eri ammattiryhmille uhka-arvion perusteella.
Lainsäädäntö 3/2023 Miksi uusi ja nuori työntekijä tarvitsee hyvän perehdytyksen? Nuorina työntekijöinä voidaan pitää alle 30-vuotiaita, mutta nuorten työntekijöiden suojelemisesta säädettävässä laissa nuorilla työntekijöillä tarkoitetaan alle 18-vuotiaita.
Lainsäädäntö 3/2023 Voiko nuorikin luottaa saavansa eläkettä? Syntyvyyden väheneminen pakottaa karsimaan eläkejärjestelmän etuja. Voiko nuorikin odottaa saavansa kohtuullista eläkettä, vaikka suomalainen eläkejärjestelmä toimii kuin ketjukirje?
Työelämän kehittäminen 3/2023 Miksi nuoret pitävät lähityöstä toimistolla? Tuoreen raportin mukaan nuoret haluavat työskennellä vanhempia kollegoitaan enemmän toimistolla, kun heiltä kysyttiin etä- ja lähityöstä. Tulos käy ilmi kiinteistösijoitusyhtiö Castellumin Tulevaisuuden työelämä -selvityksestä.
Lainsäädäntö 3/2023 Tunnetko nuoren työoikeudet: Minkäikäisenä nuori voi solmia itsenäisesti työsopimuksen? Minkä ikäisenä työ voi olla vakituinen? Nuorella työntekijällä tarkoitetaan lainsäädännössä alle 18-vuotiaita. Lainsäädännöllä nuoria työntekijöitä suojellaan työn liialliselta rasitukselta.
Lainsäädäntö 3/2023 Yhdenvertaisuuslakiin tuli useita muutoksia Työnantajien velvoitteita arvioida yhdenvertaisuuden toteutumista on tarkennettu lakimuutoksilla. Näin kirjoittaa työmarkkinalakimies Juha Raunio.
Lainsäädäntö 3/2023 Opettajien oikeutta keskeyttää virkavapaa rajataan Opettajan mahdollisuutta keskeyttää pitkä virkavapaa vain lyhyeksi ajaksi rajataan 1. elokuuta alkaen. KT:n johtava työmarkkinalakimies Teija Metsäranta kirjoittaa, että samalla määräaikaisen opettajan lomapäiväkorvausta korotetaan.
Työelämän kehittäminen 3/2023 "TE-toimisto voisi kulkea jopa kumipyörillä" TE-palvelu-uudistuksen valmistelu työllisyysalueista on vielä kesken, mutta KT:n työllisyys- ja sosiaalipolitiikan asiantuntija Patrik Tötterman arvioi alueita tulevan Suomeen noin 37–44.
Asian tuntija 3/2023 "Huonoksi koettu esihenkilö on yleisin syy lähteä muualle" Hyvät ihmissuhteet ovat keskeisiä henkilöstön pitovoimassa, uskoo johtamisen tutkija Susanna Kultalahti. Esihenkilöiden kannattaa ottaa huomioon, että työurat ovat pirstaloituneet, mutta henkilökohtaista kehitystä arvostetaan.
Economicus 3/2023 "Virhearviot voivat tulla kalliiksi" KT:n pääekonomisti Juho Ruskoahon mukaan lainsäädännön muutosten valmisteluun kuuluu huolellinen ja parasta tietoa hyödyntävä vaikutusarviointi. Sillä kuvataan muun muassa lain noudattamisen edellyttämät toimenpiteet.
Työelämän kehittäminen 3/2023 Julkinen työ on Suomen tärkein sijoitus KT:n ja pääsopijajärjestöjen yhteinen Tärkein sijoitus -kampanja tuo esille julkisen työn arvon koko yhteiskunnalle.
Pointti! 3/2023 "Itsestäänselvyys on vain yksi tapa ajatella" KT:n kehittämispäällikkö Jaana Näsänen kirjoittaa, että nuoret työntekijät pohdituttavat työnantajia. Miten heitä ymmärtäisi paremmin ja miten heitä tulisi johtaa?
Työelämän kehittäminen 3/2023 Kuinka olla kiinnostava työnantaja nuorelle? Kuntarekryn palvelujohtaja Anne-Mari Mourukoski kokosi kolme vinkkiä asiakkaiden ja asiantuntijoiden kokemusten pohjalta. Nuorten näkemyksiä on kerätty nuorille suunnatuista kyselyistä.
Kuntacaset 3/2023 "Jos nuoria ei tavoiteta ajoissa, on hyvin haastavaa houkutella työvoimaa enää tulevaisuudessa" Lahden kaupungin elinkeinopäällikkö Miikka Venäläisen mielestä Lahdella ei ole varaa menettää yhtään nuorta.
Kuntacaset 3/2023 "Hyvä työilmapiiri vetoaa nuoreen" Nuoret toivovat työuralta vaihtelua ja mahdollisuuksia kehittymiseen. Tärkeintä ovat kuitenkin hyvä johtaminen ja työilmapiiri. Kymenlaakson hyvinvointialueen sosiaalipalvelujohtaja Anu Salonen kertoo, että niiden perässä nuoret ovat valmiita jopa vaihtamaan työpaikkaa.
KT-kulma 3/2023 Työeläkejärjestelmän kehittämistä on jatkettava KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen kirjoittaa, että suomalainen työeläkejärjestelmä on perustaltaan hyvässä kunnossa, ja eläkeuudistukset ovat onnistuneet.
Pääkirjoitus 3/2023 Minkä ikäinen on vielä nuori? KT-lehden päätoimittaja Mervi Itkonen kirjoittaa, että nuoruus on suhteellista. Lain näkökulmasta asia on selvä, sillä alle 18-vuotiaan työaikaa on rajoitettu. Nyt työelämään valmistuvat nuoret voivat olla myös vanhempia: parikymppisiä 2000-luvun kasvatteja tai jopa kolmi- ja nelikymppisiä milleniaaleja.
Asian päällä 3/2023 "Työssä nuoret arvostavat onnistumisen ja merkityksellisyyden kokemuksia" Nuorten heikentynyt työkyky herättää huolta. Minna Salli suosittaa ratkaisuksi valmentavaa johtamistyyliä sekä selkeää puhetta työn sisällöstä.