KT:n toimitusjohtaja Henrika Nybondas-Kangas: "Julkiset työpaikat ovat huomattavasti mainettaan parempia"
KT:n uusi toimitusjohtaja Henrika Nybondas-Kangas johtaa mieluiten keskeltä ja uskoo yhdessä toimimiseen. Julkiset työpaikat ansaitsevat mainostamista, hän sanoo. Yhteiskunta tarvitsee toimivaa julkista sektoria.

Kunta- ja hyvinvointialan neuvottelut käynnistyivät maaliskuussa levollisesti, mutta KT:n toimitusjohtaja Henrika Nybondas-Kangas jos joku tietää, että kaikenlaista voi tapahtua.
– Pitkään aikaan ei ole ollut yhtään helppoa neuvottelukierrosta, hän muistuttaa realismista.
Sellaiseksi uutta toimitusjohtajaa kuvaillaan, muun muassa: realistiksi.
Takana tuhansia neuvottelutunteja
Henrika Nybondas-Kangas aloitti toimitusjohtajana vain runsas viikko ennen neuvottelujen käynnistymistä. Ajankohdassa on haasteensa.
– En ymmärrä, miten tässä pärjäisi ilman kokemusta.
Nybondas-Kangas on toiminut KT:ssa vuodesta 1999 useissa tehtävissä ja istunut arvionsa mukaan tuhansia tunteja neuvotteluissa. Kokeneempaa neuvottelijaa Suomesta on vaikea löytää.
Vuonna 2022 Nybondas-Kangas johti useaa keskeistä neuvotteluryhmää ja vastasi eri kollegojen kanssa noin parinkymmenen ryhmän toiminnasta. Ne olivat ennen näkemättömän laajat neuvottelut, ja yhdet historian vaikeimmista.
– Se, että ei ole yhteisesti tunnustettua työmarkkinamallia, kuten Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa on, tekee tästä vähän tempoilevaa, Nybondas-Kangas sanoo neuvottelemisesta.
Kaksikielisyys oli iso plussa
Pohjoismainen työnantajatoiminta kuuluu Nybondas-Kankaan erityisosaamiseen. Hän on kaksikielinen ja kommunikoi suomen ja ruotsin lisäksi myös muun muassa tanskaksi. Vasta valmistuneena lakimiehenä hän ei suunnitellut uraa työnantajaliitossa. Hänestä piti tulla asianajaja. Sitten hän kuuli, että KT etsi kaksikielistä lakimiestä.
– Silloinen työmarkkinajohtaja Jouni Ekuri näki kaksikielisyyden isona plussana. Pääsin tapaamaan pohjoismaisia kollegoja. Se avasi näköaloja. Oli kiva päästä heti syvällisesti mukaan ja ymmärtää pohjoismainen konteksti.
Nybondas-Kangas ihastui työyhteisöön nopeasti. Kuntamaailma oli lämminhenkinen, ja ympärillä oli paljon asiantuntijoita. Kunnat arvostivat huolellista paneutumista juridisiin ongelmiin.
– Se valloitti saman tien. Iski se, että haluan tehdä tätä: auttaa työnantajia tulemaan paremmiksi työnantajiksi, hän kertoo.
Vaikutuksen teki jopa 1980-lukulainen arkkitehtuuri Kuntatalossa, jossa KT:n toimisto sijaitsee.
– Tämä tiilirakennus on ihana. Tämä on ollut toinen koti.
Pyöreät pöydät miellyttävät
Yhteisöllisyys määrittää edelleen Henrika Nybondas-Kankaan työskentelyä. Hän uskoo ”keskeltä johtamiseen”, yhdessä toimimiseen.
Nybondas-Kangas johtaa pöydissäkin mieluiten keskeltä. Pyöreät pöydät miellyttävät, sillä niissä ihmiset ovat lähellä toisiaan.
– Tämä koskee niin omaa työyhteisöä kuin vastapuolen neuvottelijoita.
Paljastuu, että edes Kuntatalo ei ole täydellinen. Nybondas-Kangas ei ole vielä löytänyt sieltä pyöreää pöytää.
– Olen etsinyt sellaista.
”Julkiset työpaikat ovat huomattavasti mainettaan parempia. Meidän pitäisi olla parempia mainosmiehiä ja -naisia.”
Henrika Nybondas-Kangas, KT:n toimitusjohtaja
Ensimmäinen nainen KT:n johdossa
Kun valinta KT:n toimitusjohtajaksi varmistui, Henrika Nybondas-Kangas sai monenlaisia huomionosoituksia. Yksi vaikuttavimmista oli kunta-alan palkkausjärjestelmän uudistuksen työryhmässä, kun palkansaajajärjestöjen edustajat muistivat häntä ”diplomilla”, johon oli listattu Nybondas-Kankaan ominaisuuksia: kuunteleva, eteenpäin vievä, inhimillinen ja jämäkkä – muiden muassa.
– Tunnistin itseni. Mutta että minut oli myös nähty sellaisena, se tuli pienenä shokkina. Liikutuin kovasti.
Valinta KT:n hallituksessa tapahtui yhden äänen erolla.
– Olin äärettömän iloinen, että kävi näin. Mikään ei ole jännittänyt niin paljon kuin se päivä.
Vaikka hakeminen pestiin oli selvää, moni asia arvelutti. Kaikilla edeltäjillä oli ollut puoluetausta. Ja kukaan edeltäjistä ei ollut nainen. Poliittisesti sitoutumaton Nybondas-Kangas on nyt ensimmäinen nainen merkittävän työnantajakeskusjärjestön toimitusjohtajana.
– Se merkitsee yllättävänkin paljon. Se on merkityksellinen asia minulle, tyttärilleni, äidilleni – naisille.
Nybondas-Kangas arvioi hänen puolellaan olevan myös koulutustaustan.
–Se, että on varatuomari, tuo ihmisille luottamusta. Samoin pitkä kokemus. Kentällä tunnetaan. Moni tietää, kuinka asiaorientoitunut olen.
”Haluan tehdä tätä: auttaa osaltani työnantajia tulemaan paremmiksi työnantajiksi.”
Henrika Nybondas-Kangas, KT:n toimitusjohtaja
KT voi toimia alustana hyvälle työnantajuudelle
Haasteita KT:lta ei puutu. Yhteiskunnallinen keskustelu on nopeutunut ja edunvalvonta pirstaloitunut. Rajallisilla resursseilla tulisi olla monessa mukana. Työnantajayhteisölle tulisi kyetä avaamaan KT:n toiminnan laajuutta. Samalla pitäisi huolehtia verkostoitumisesta ja välittää työnantajien viesti päättäjille, Henrika Nybondas-Kangas luettelee.
Hänen mukaansa KT voi toimia yhteisenä alustana hyvälle työnantajuudelle. Oppia voi ottaa muilta sektoreilta ja muista maista. 2000-luvulla KT:n toimintaympäristöön ovat vaikuttaneet rakenneuudistukset, konsernipolitiikan tulo kuntiin ja henkilöstöjohtamisen ammattimaistuminen. Ikuisuusteema on keskustelu julkisen sektorin roolista verrattuna yksityiseen.
– Yhteiskunta on rakentunut kahden työssäkäyvän vanhemman malliin, ja se vaatii myös toimivan julkisen sektorin. Minusta se olisi hyvä myös yksityisen sektorin tunnistaa ja tunnustaa täysimittaisesti, Nybondas-Kangas sanoo.
Koko 2000-luvun alaa haastanut kilpailu työvoimasta ei helpotu. Kuinka taataan palvelut kansalaisille ja samalla pidetään Suomi kilpailukykyisenä?
– On haaste, miten työntekijä saadaan sitoutumaan työpaikkaan. Se vaatii hyvät rakenteet, hyvää henkilöstöjohtamista, tasapainoa vastuun ja työn merkityksellisyyden kautta. Mutta myös kilpailukykyisiä työsuhteen ehtoja. Julkiset työpaikat ovat huomattavasti mainettaan parempia. Meidän pitäisi olla parempia mainosmiehiä ja -naisia, hän sanoo.
Työmarkkinoille tarvitaan yhteisiä askelmerkkejä
Meneillään olevissa neuvotteluissa Henrika Nybondas-Kankaalla on toimitusjohtajana uusi rooli. Samoissa pöydissä ei tule istuttua entiseen malliin. Tilalle on tullut uusia pöytiä. Hän siirtyi maaliskuussa Kevan hallituksen jäseneksi ja Työllisyysrahaston hallituksen puheenjohtajaksi.
– Onhan minulla pääneuvotteluryhmä. Varmasti pyrin sitäkin vähän uudistamaan, mutta se on vaikea paikka. Tiettyä tasapuolisuutta ehkä vielä tarvitaan hyvinvointi- ja kunta-alan välillä. Hyvinvointiala uutena sektorina on vaatinut paljon panostusta.
Ja vaikka tupoon ei voi haikailla takaisin, voisi olla tarpeen miettiä yhdessä tulevia työmarkkinoiden askelmerkkejä.
– Olen toivonut, että kun neuvottelukierros on päättynyt ja kun nyt auki olevat sopimukset ovat pulkassa, keskeiset liitot voisivat palata pöytään ja pohtia tavalla tai toisella, mitä mieltä olemme tästä niin sanotusta mallista. Että ei haudattaisi kokonaan ajatusta jonkinnäköisestä yhteisestä kartastosta.
Henrika Nybondas-Kangas KT:ssa
1.3.2025 aloitti toimitusjohtajana
2021 toimitusjohtajan varahenkilöksi
2011 neuvottelupäälliköksi (nyk. neuvottelujohtaja)
2009 johtavaksi työmarkkinalakimieheksi
1999 työmarkkinalakimieheksi
20.4.2025