Lainsäädäntö
2
/2025

Teksti: Mirja-Maija Tossavainen, johtava työmarkkina-juristi

Suojelutyötä koskeva lakiesitys etenee

Suojelutyötä koskevien lakimuutosten on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian. Lakiesitys on annettu eduskuntaan.

Kuvassa hoitaja sairaalassa.

Hallitus antoi maaliskuussa eduskunnalle suojelutyötä koskevan lakiesityksen. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työriitalakia (laki työriitojen sovittelusta ja eräiden työtaistelutoimenpiteiden edellytyksistä) ja työaikalakia.

Esitys liittyy pääministeri Petteri Orpon hallituksen hallitusohjelmaan. Sen taustalla on eduskunnan lausuma vuodelta 2022. Tuolloin säädettiin hoitoalan työtaistelun vuoksi määräaikainen laki välttämättömän terveydenhuollon ja kotihoidon turvaamisesta työtaistelun aikana. Alle on koottu keskeisiä poimintoja lakiesitykseen liittyen:

 

Työntekijä- ja viranhaltijayhdistyksen huolehtimisvelvollisuus

Esityksen mukaan työriitalaissa säädettäisiin työntekijöiden ja viranhaltijoiden yhdistysten velvollisuudesta huolehtia organisaation eräistä välttämättömistä toiminnoista, kun ne panevat toimeen työtaisteluita. Välttämättömistä toiminnoista tulisi huolehtia työtaistelua rajaamalla tai suojelutyöllä.

Työtaistelu ei saisi välittömästi, konkreettisesti ja vakavasti vaarantaa sääntelyllä suojattavien tehtävien hoitamista. Huolehtimisvelvollisuuden vastaisesti toimeenpantava työtaistelutoimenpide olisi kielletty, ellei työnantaja voisi  kohtuudella käytettävissään olevilla keinoilla välttää välttämättömien toimintojen vaarantumista.

 

Työnantajan oikeussuojakeinot

Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi myös työnantajan käytettävissä olevista oikeussuojakeinoista. Huolehtimisvelvollisuuden vastaiset työtaistelut olisi jatkossa mahdollista kieltää tuomioistuimen päätöksellä.

 

Hätätyö olisi viimesijainen keino

Hätätyön teettäminen olisi esityksen mukaan pakkotilaan rinnastuvassa akuutissa vaaratilanteessa työnantajan viimesijainen keino, jolla voidaan estää sääntelyn piiriin kuuluvien perus- ja ihmisoikeuksien kannalta merkittävät vahingot. Hätätyön teettäminen tulisi kyseeseen vain, jos vahinkoseurausta ei voida muuten välttää esityksessä ehdotettavilla tai millään muillakaan kohtuullisilla keinoilla.

 

Työtaisteluihin on tärkeää varautua

Työnantajien on aina syytä varautua työtaisteluihin sopimuskauden päättymisen jälkeen. Tämä koskee kaikkia työnantajia kunta- ja hyvinvointialalla sekä yrityksissä.

Riskejä ja mahdollista suojelutyön tarvetta on syytä arvioida etenkin, jos työnantajan toimintaan liittyy sääntelyllä suojattavia välttämättömiä toimintoja. Tällaisia ovat esimerkiksi henkeen ja terveyteen tai ympäristön turvallisuuteen liittyvät toiminnot.

 

Suojelutyön turvaaminen KT:n pitkäaikainen tavoite

Ehdotetulla sääntelyllä turvattaisiin eräät perusoikeuksien tai yleisen edun kannalta välttämättömät toiminnot työtaisteluiden aikana. Suojelutyön turvaaminen on ollut KT:n pitkäaikainen tavoite, ja lakiesitys on tarpeellinen. KT olisi kuitenkin pitänyt nyt esitettyä työnantajan oikeussuojakeinoa toimivampana ratkaisuna sääntelymallia, jossa päätösvalta suojelutyön teettämisestä ja määrästä olisi ollut erimielisyystilanteessa työnantajalla. 

25.4.2025