Tiesitkö, että työnantajan on edistettävä yhdenvertaisuutta?
Työnantajan on laadittava yhdenvertaisuussuunnitelma, jos sen palveluksessa on vähintään 30 henkilöä. Työnantajan on arvioitava, miten yhdenvertaisuus toteutuu työpaikalla.

Yhdenvertaisuudesta ja yhdenvertaisuussuunnitelmasta säädetään yhdenvertaisuuslaissa (1325/2014). Lain mukaan työnantajan on laadittava yhdenvertaisuussuunnitelma, jos sen palveluksessa on vähintään 30 henkilöä. Suunnitelmasta on käytävä ilmi yhdenvertaisuuden edistämiseksi tarvittavat toimenpiteet. Toimia ja niiden vaikuttavuutta on käsiteltävä henkilöstön tai heidän edustajiensa kanssa.
Lisäksi työnantajan tulee tarkastella määräajoin työpaikan yhdenvertaisuustilannetta ja tehdä tarvittaessa muutoksia sekä tarkennuksia yhdenvertaisuutta edistäviin toimenpiteisiin.
Yhdenvertaisuuslaki suojaa laajasti syrjinnältä
Yhdenvertaisuuslain mukaan ketään ei saa syrjiä esimerkiksi iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.
Syrjinnäksi katsotaan myös syrjivä työpaikkailmoittelu ja kohtuullisten mukautusten epääminen vammaisilta henkilöltä. Yhdenvertaisuuslakia sovelletaan kaikkeen julkiseen ja yksityiseen toimintaan. Poikkeuksia tähän ovat vain yksityiselämä, perhe-elämä ja uskonnonharjoittaminen, joihin lakia ei sovelleta.
Syrjinnän tai vastatoimien kohteeksi joutuneella on lain mukaan oikeus saada hyvitys siltä työnantajalta, joka on syrjinyt häntä tai kohdistanut häneen lainvastaisia vastatoimia (yhdenvertaisuuslaki 23 §).
Yhdenvertaisuuden toteutumista valvoo yhdenvertaisuusvaltuutettu ja mahdollista työsyrjintää paikallinen työsuojeluviranomainen (AVI).
Työnantajan on arvioitava toimintatapoja
Työnantajan on arvioitava, miten yhdenvertaisuus toteutuu työpaikalla. Lisäksi työnantajan on – työpaikan tarpeet huomioon ottaen – kehitettävä työoloja ja niitä toimintatapoja, joita noudatetaan henkilöstöä valittaessa ja henkilöstöä koskevia ratkaisuja tehtäessä. Arvioinnin ja kehittämisen tavoitteena on, että työpaikalla noudatettavat menettelytavat ovat aidosti syrjimättömiä.
Menettelytavat voivat liittyä esimerkiksi siihen, miten työpaikalla rekrytoidaan, jaetaan tehtäviä, päästään koulutukseen, päätetään palkasta ja työsuhteisiin liittyvistä etuuksista sekä määrätään työntekoon liittyviä velvollisuuksia.
Laki mahdollistaa positiivisen erityiskohtelun
Yhdenvertaisuuslaki mahdollistaa niin sanotun positiivisen erityiskohtelun, jolla tietyn ryhmän asemaa parannetaan yhdenvertaisuuden turvaamiseksi. Erityiskohtelu voidaan sallia henkilöille, joiden katsotaan olevan esimerkiksi ikänsä, työkykynsä, perheenhuoltovelvollisuutensa tai sosiaalisen asemansa vuoksi erityisen suojelun tarpeessa.
Positiivinen erityiskohtelu ei kuitenkaan saa johtaa toisen ryhmän syrjintään. Jos työnantaja katsoo tarpeelliseksi harjoittaa positiivista erityiskohtelua, tämä on syytä kirjata yhdenvertaisuussuunnitelmaan. Suunnitelmassa on myös hyvä perustella, miksi erityiskohtelu katsotaan tarpeelliseksi ja perustelluksi.
Työnantajan tulee edistää myös naisten ja miesten tasa-arvoa
Työnantajan velvollisuudesta edistää naisten ja miesten välistä tasa-arvoa säädetään tasa-arvolaissa (1329/2014). Tasa-arvolain mukaan vähintään 30 työntekijää säännöllisesti työllistävien työnantajien tulee tehdä tasa-arvosuunnitelma.
Työnantaja tekee tarvittavat selvitykset tasa-arvosuunnitelmaa varten Suunnitelma tehdään yhteistyössä henkilöstön edustajien kanssa.
17.1.2024