Mitä on antirasismi kunnissa?
Antirasismi on paitsi mahdollisuus, myös jokaisen työnantajan velvollisuus. Lain mukaan kaikilla työnantajilla on velvollisuus edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta.
Kunta- ja hyvinvointialalla työskentelee lähes puoli miljoonaa suomalaista. Opettajat, sairaanhoitajat, lähihoitajat ja lastenhoitajat ovat joitakin suurimpia ammattiryhmiä 445 000:n joukossa. Moni heistä on jo työnantajansa kautta mukana valtioneuvoston Me puhumme teoin -kampanjassa.
Kampanjaan liittymällä heidän työnantajansa ovat sitoutuneet vastustamaan syrjintää ja rasismia työelämässä. Tämä on valtava mahdollisuus.
Antirasismi on paitsi mahdollisuus, myös jokaisen työnantajan velvollisuus. Lain mukaan kaikilla työnantajilla on velvollisuus edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Lisäksi yli 30 henkilön organisaatioilla on velvollisuus tehdä tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnittelua.
Esimerkiksi kunnista suurin osa on tehnyt henkilöstöpoliittisen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman, mutta toiminnallinen suunnitelma puuttuu THL:n mukaan (TEAviisari 2023) liki puolelta. Henkilöstöpoliittisessa suunnitelmassa katse on sisäänpäin organisaatioon, esimerkiksi rekrytointikäytäntöjen syrjimättömyydessä, palkkaeroissa ja henkilöstön moninaisuudessa. Toiminnallisessa suunnitelmassa katse on ulospäin toiminnassa, kuten eri väestöryhmien kohtaamisessa ja osallisuuden kokemuksessa.
Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma on erinomainen väline rasismin vastaiseen työhön. Hyvässä suunnitelmassa on selkeät toimenpiteet, niille vastuuhenkilöt ja resursointi sekä seuranta. Mutta minkälaiset henkilöstöpoliittiset ja toiminnalliset teot ovat antirasistisia? Kunnista löytyy hyviä esimerkkejä.
Antirasismi tarkoittaa aktiivista ja tietoista toimintaa kaikkia rasismin muotoja vastaan. Antirasistinen toiminta pyrkii vähentämään etnistä syrjintää, syrjinnän vaikutuksia ja ennakkoluuloja. Esimerkiksi Helsingin kaupunki asetti tavoitteeksi, että jokainen työntekijä käy yhdenvertaisuuskoulutuksen.
Helsinki on asettanut strategiseksi tavoitteeksi, että vieraskielisten osuus sen henkilöstössä vastaa vieraskielisten osuutta kuntalaisista. Henkilöstöpolitiikassa on kokeiltu anonyymia rekrytointia ja positiivista erityiskohtelua. Toiminnallisesti on kehitetty viestinnän monikielisyyttä ja moninaisuutta kuvissa. Monissa kunnissa, kuten Vantaalla, ovat käytössä turvallisemman tilan periaatteet kouluissa ja kunnan tiloissa. Turussa rasismin vastainen sitoumus on kirjattu Pormestariohjelmaan ohjaamaan kaikkea poliittista päätöksentekoa.
Kunta- ja hyvinvointialan työnantajien antirasistisista teoista kannattaa viestiä. Esimerkeillä kiritämme toisiamme rakentamaan yhdenvertaista ja rasismista vapaata Suomea.
12.12.2024