Työelämän kehittäminen
6
/2024

Teksti: Hertta-Mari Kaukonen, Kuva: Mostphotos

Rasismin vastaisessa kampanjassa painotetaan pelkän puheen sijaan konkreettisia tekoja – näin voit liittyä mukaan!

Valtioneuvosto on käynnistänyt kampanjan, joka keskittyy purkamaan rasismia yhteiskunnassa. KT on mukana kampanjassa, johon voivat liittyä myös kaikki kunnat, hyvinvointialueet ja niiden omistamat yritykset. 

Valtioneuvosto on käynnistänyt Me puhumme teoin -nimisen kampanjan, joka keskittyy purkamaan rakenteellista rasismia yhteiskunnassa. Kampanja kannustaa työpaikkoja, yhteisöjä, yrityksiä ja järjestöjä käytännön tekoihin, jotka vähentävät syrjintää. KT on mukana kampanjassa ja sitoutunut vastustamaan syrjintää ja rasismia työelämässä.

Rasismin vastainen kampanja pyrkii rakentamaan yhdenvertaista, syrjimätöntä Suomea konkreettisin teoin. Kampanjan lähtökohtana on, että Suomessa on rasismia, mutta siitä voi päästä eroon. Rasismia pitää sen takia vastustaa.

Rasismia on kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla, niin myös työelämässä ja koulumaailmassa. Siksi sen kitkeminen on kaikkien asia. Kampanjassa puhutaan konkreettisista teoista, koska pelkät julistukset eivät murra rasistisia rakenteita.

Kampanja kannustaa yhteisöjä ja yrityksiä puuttumaan syrjintään, kitkemään rasismia sekä edistämään yhdenvertaisuutta kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla.

Kampanjan tavoitteena on luoda oikeudenmukaisempi yhteiskunta, jossa jokainen ihminen taustastaan riippumatta on yhdenvertainen osa suomalaista yhteiskuntaa ja kokee tulevansa kunnioitetuksi, kuulluksi, nähdyksi ja arvostetuksi.

 

Tekoihin sitoudutaan verkkopalvelussa

Kampanjan osallistujat liittyvät omalla sitoumuksellaan mukaan kampanjan kattositoumukseen Sitoumus2050.fi-verkkopalvelussa. Verkkopalvelussa osallistujat voivat valita ja luoda omalle organisaatiollensa soveltuvia toimenpiteitä rasismin torjumiseksi.

Toimenpiteet voivat liittyä esimerkiksi organisaation toimintakulttuurin kehittämiseen, tietoisuuden lisäämiseen rasismista ja yhdenvertaisuuden edistämiseen organisaation toiminnassa.

Kampanjaan mukaan lähteviä organisaatioita kannustetaan muotoilemaan tavoitteensa ja toimenpiteensä omista lähtökohdistaan. Verkkopalvelussa voi myös raportoida siitä, miten toimenpiteitä on toteutettu. Kampanjan on ajateltu kestävän koko hallituskauden, eli vuoteen 2027 saakka.

 

Rasismi näkyy teoissa

Rasismi on rakenteellinen yhteiskunnallinen ongelma, jota joko puretaan tai vahvistetaan erikokoisilla teoilla ja tekemättä jättämisillä.

Myös esimerkiksi työelämän käytännöillä on iso merkitys syrjimättömän yhteiskunnan rakentamisessa. Tämän takia työnantajien kannattaa kiinnittää huomiota rekrytointitapoihin ja muihin työpaikkojen käytöntöihin.

Me puhumme teoin -kampanjan päämääränä on tarjota aitoja työkaluja rasismin kohtaamiseen ja purkamiseen yhteiskunnassa, jotta yhteiskunnasta rakentuisi parempi paikka elää kaikille.

 

KT haastaa jäseniään mukaan

KT on liittynyt mukaan rasismin vastaiseen kampanjaan sitoutumalla sen kattositoumukseen.  KT:n tavoitteena on vähentää syrjintää ja rasismia työelämässä. Omaan organisaatioonsa liittyvien tavoitteiden lisäksi KT haluaa tukea jäsenorganisaatioidensa syrjinnän vastaista työtä.

Yhdenvertaisuuteen ja rasismiin liittyviä teemoja on käsitelty säännöllisesti KT:n tilaisuuksissa ja verkostoissa sekä viestinnässä työnantajille. KT pyrkii jatkossakin tukemaan jäsenorganisaatioidensa rasisminvastaista työtä ja lisäämään niiden osaamista aiheesta. Tekeillä on muun muassa ohjeistusta KT:n verkkosivuille. Myös tämä KT-lehden yhdenvertaisuuteen keskittyvä numero on yksi osa kokonaisuutta.

Kampanjaan on jo nyt ilmoittautunut mukaan useita kunta- ja hyvinvointialan organisaatioita. Kampanjan verkkosivujen mukaan mukana ovat ainakin Oulun kaupunki, Järvenpään kaupunki, Turun kaupunki, Helsingin seudun liikenne HSL, Vantaan kaupunki, Espoon kaupunki, Kuopion kaupunki, Helsingin kaupunki ja Päijät-Hämeen Laitoshuoltopalvelut. KT haastaa muitakin jäseniään eli kunnat, hyvinvointialueet ja niiden omistamat yritykset mukaan tärkeään kampanjaan.

Kunta- ja hyvinvointialan organisaatiot ovat jättäneet kampanjaan muun muassa seuraavanlaisia sitoumuksia:

 

Espoon kaupungin rasismin vastainen sitoumus

"Haluamme olla mukana tukemassa rasisminvastaista työtä. Haluamme sitoutua omalta osaltamme jatkamaan konkreettisia tekoja rasismin ja syrjinnän vähentämiseksi. Rasismiin puuttuminen on osa arvostavaa työkulttuuria ja aitoja kohtaamisia.”

 

HSL:n rasismin vastainen sitoumus

"Joukkoliikenne kuuluu kaikille. Haluamme tarjota turvallisen ja häirinnästä vapaan tilan sekä joukkoliikenteessä matkustaville että joukkoliikenteessä työskenteleville.”

Järvenpään kaupungin rasismin vastainen sitoumus

"Haluamme olla osaltamme tukemassa rasisminvastaista työtä. Järvenpään kaupunki sitoutuu työnantajana edistämään työyhteisöjen monimuotoisuutta ja yhdenvertaisuutta.”

 

Kuopion kaupungin rasismin vastainen sitoumus

"Me Kuopiossa uskomme hyvään elämään. Päämääränämme on olla hyvinvoiva ja yhteisöllinen sekä turvallinen kaikille. Turvallinen Kuopio on paitsi fyysistä turvallisuutta myös sosiaalista eheyttä. Tavoitteenamme on edistää moninaisuutta ja yhdenvertaisuutta. Konkreettisilla teoilla pyrimme vähentämään rasismia ja syrjintää.”

 

Oulun kaupungin rasismin vastainen sitoumus

"Sitoudumme Oulun kaupunkina kattositoumuksen mukaisesti puuttumaan syrjintään, kitkemään rasismia ja siten edistämään yhdenvertaisuutta Oulussa kaikilla osa-alueilla.”

 

Rautavaaran kunnan rasismin vastainen sitoumus

"Haluamme olla tukemassa rasisminvastaista työtä. Rautavaaran kunta sitoutuu edistämään alla mainittuja rasisminvastaisia toimenpiteitä organisaatiossaan. ”Paras luonnostaan” -kuntastrategiamme ydinarvoihin kuuluu yhteisöllisyys, jonka mukaisesti pidämme huolta toinen toisistamme.”

 

Turun kaupungin rasismin vastainen sitoumus

"Edistämme kaikkien ihmisten yhdenvertaista kohtelua ja tasa-arvoa kaupunkilaisten keskuudessa ja kaupungin toiminnassa. Pelisääntökirjauksena kaikki valtuustoryhmät ovat allekirjoittaneet rasismin vastaisen sitoumuksen. Järjestämme rasisminvastaista koulutusta kuutoskaupunkiyhteistyössä henkilöstölle ja luottamushenkilöille.”

 

Vantaan kaupungin rasismin vastainen sitoumus

"Vantaan kaupunki on – ja haluaa olla – rasismin vastaisen toiminnan eturivissä jo siksi, että joka neljäs vantaalainen puhuu äidinkielenään muuta kuin suomea, ruotsia tai saamea. Vantaalla asuu myös paljon muun muassa romaneja ja eri uskontojen ihmisiä. Rasismi on väkivaltaa, ja me haluamme siitä eroon.” 

12.12.2024