Tekoälystä saa tukea työhön
Tekoäly on tukiäly, julisti eräs luennoitsija tekoälykoulutuksessa. Osuva lausahdus jäi mieleen.
Generatiivinen eli luova tekoäly ei nimestään huolimatta ole erityisen luova tai älykäs, ainakaan kuten ihmiset ovat. Sen sijaan se pystyy luomaan salamannopeasti vastauksia sille annetun aineiston pohjalta. Mitään uutta se ei luo tai oivalla, vaan vaatii aina ihmisen ohjausta.
Kun saan eteeni ministeriön pitkän raportin, josta pitäisi nopeasti löytää pääpointit, tekoäly hoitaa homman. Kun saan tekstin, jota pitäisi parannella, voin jälleen kääntyä avustajani puoleen. Usein en pyydä tekoälyä tuottamaan tekstiä, koska teen sen itse paremmin. Sen sijaan pyydän apua ideointiin: ”Suunnittelen tilaisuutta porukalle X. Tilaisuuden tavoite on Y. Mitä minun tulisi ottaa huomioon?”
Kunnissa ja hyvinvointialueilla, kuten muissakin organisaatioissa, murros etenee vaihtelevaan tahtiin. Edelläkävijät kehittävät tekoälyn käyttöä strategisesti, kouluttavat henkilöstöä ylintä johtoa myöten sekä tarjoavat työvälineitä.
Työnantajille tekoälyn suuri lupaus on tehostaa työtä ja rutiinitehtäviä. Tekoäly voi lisätä myös työtyytyväisyyttä ja pitovoimaa, kuten Länsi-Uudenmaan esimerkki lehdessämme osoittaa.
8.11.2024