KT-kulma
5
/2024

Markku Jalonen, toimitusjohtaja 

Sopimusjärjestelmämme on joustava

Kunta- ja hyvinvointialan sopimusjärjestelmä on joustava, ja paikallisen sopimisen mahdollisuudet ovat laajat. 

Paikallinen sopiminen on ollut laajasti käytössä jo 1990-luvulta lähtien. Palkantarkistuksista merkittävä osa jaetaan paikallisesti sopien. Niitä ei jaeta ­yleiskorotuksina kaikille tasaisesti, kuten julkisuudessa on virheellisesti esitetty.  Palkankorotuksista jopa noin puolet voi ­olla paikallisesti suunnattavia eriä. Näin esimerkiksi vuosina 2023 ja 2024.

Ongelmaksi on muodostunut yksityisen sektorin yleiskorotuspainotteinen päänavausrat­kaisu, joka yleensä johtaa palkkaliukumien ja kustannusten lisääntymiseen. Työnantajat joutuvat käyttämään sopimuskorotusten lisäksi omaa ­rahoitusta paikallisten palkkausepäkohtien korjaamiseen. Yleiskorotuspainotteisuus heijastuu yleensä myös työ- ja virkaehtosopimuksiin, ­jotka tehdään pään­avauksen jälkeen.

Eri vuosikymmenten aikana julkisen sektorin rakennemuutosten seurauksena on syntynyt ­uusia työnantajia liikkeen luovutusperiaattein. Paikallisten erien avulla on voitu korjata palkkauksen epäkohtia ja toteuttaa palkkojen lakisääteistä ­yhteensovittamista.

Vuoden 2022 kunta-alan työmarkkinakriisien ja sovitteluiden kautta syntyneet monivuotiset palkkausjärjestelmien kehittämisohjelmat mahdollistavat palkkausjärjestelmien uudistamisen. Vuoden 2022 kunta- ja hyvinvointialan ratkaisu kaventaa naisten ja miesten välistä palkkaeroa 0,35 prosenttiyksikköä vuodessa ja 1,77 prosentti­yksikköä viidessä vuodessa. ­Kehittämisohjelmien myötä henkilöstön saatavuus on parantunut. Kallista vuokratyötä ja ostopalveluita on voitu ­vähentää.

Erimieliseksi jäävissä paikallisissa neuvotte­luissa kunta- ja hyvinvointialan ­työnantaja voi  ­lähes poikkeuksetta päättää paikallisen erän suuntaamisesta. Erä ei muutu kustannuksia ­lisääväksi yleiskorotukseksi, kuten yksityisellä sektorilla on usein käytäntö.

8.11.2024