Porvoon kaupungin kehitysjohtaja Charlotta Grönqvist: Koulutus siivittää tekoälyn käyttöön
Porvoossa on huomattu, että tärkeintä tekoälyn käyttöönotossa on osaamisesta huolehtiminen. Tekoäly, kuten mikä tahansa uusi asia, vaatii muutosjohtamista.
Puolitoista vuotta sitten Porvoon kaupungin johtoryhmä havahtui siihen, että tekoäly tulee ryminällä.
– Olimme silloin yksimielisiä siitä, että tekoälyn käytössä on merkittäviä mahdollisuuksia. Toki niin, että sitä pitää käyttää vastuullisesti ja eettiset periaatteet huomioiden, Porvoon kaupungin kehitysjohtaja Charlotta Grönqvist kertoo.
Tekoälyn käyttöönotto Porvoossa eteni niin, että laajennettu johtoryhmä pohti työpajassa tekoälylle käyttötarkoituksia. Ryhmä päätti, että kaupungissa hyödynnetään tekoälyä pääasiassa hallinnon tehostamisessa, asiakaspalvelussa ja viestinnässä sekä tiedolla johtamisessa.
Grönqvist korostaa, ettei johtoryhmä näe tekoälyllä olevan sinänsä itseisarvoa. Tekoälyn arvo tulee siitä, miten se tukee kaupungin tavoitteita, kuten kaupunkistrategian tai digiohjelman tavoitteita, esimerkiksi toiminnan tehostamista. Tekoälystä voi olla hyötyä myös talouden tuottavuus- ja tasapainotusohjelman toteuttamisessa.
Grönqvist arvioi, että Porvoo on keskitien kulkija siinä, miten nopeasti tekoälyä otetaan käyttöön.
– Suuret kaupungit tietenkin johtavat satsauksissa. Meille on talousarviokysymys, halutaanko kirittää tahtia vai ei. Sitä keskustelua erityisesti poliitikot käyvät tällä hetkellä.
Tiedon laadun oltava hyvää
Porvoossa tekoälyä hyödynnetään toistaiseksi osana olemassa olevaa tuotetta, kuten Microsoft-perhettä.
– Emme itse kehitä, enemmänkin puhutaan käyttöönotosta. Muutama vuosi sitten otimme käyttöön tekoälyavusteisen chatbotin. Siinä oli haasteena ymmärtää, mikä meidän ihmisten rooli on ja mitä tämä botti tekee.
Grönqvistin mukaan kaikkein tärkeintä on, että tekoälyllä työstettävä tieto on oikeaa ja ajantasaista. Siinä tekoälyn käyttäjillä on iso vastuu.
– Pidän onnistumisena, että ympäri organisaatiota on havahduttu tiedon laatuun panostamiseen. Olemmekin perustaneet työryhmän, joka valvoo tiedon laatua.
Porvoossa tekoälyä on tähän men-nessä käytetty esimerkiksi teiden kunnossapidon työkalussa, joka tunnistaa vikoja koneoppimisen avulla. Sitä on käytetty myös koulun lämmityksen optimointiin, jonka avulla saavutetaan säästöjä niin kaupungille kuin ilmastolle. Vieraslajien löytämisessä hyödynnetään Crowd sourcing -työkalua.
Pisimpään käytössä on ollut Porvoon verkkosivuilla oleva tekoälyä hyödyntävä asiakaspalvelija, chatbot. Se laajentaa palveluvalikoimaa.
Kouluttaminen on tärkeintä
Charlotta Grönqvistin mukaan melko nopeasti huomattiin, että tärkeintä on kouluttaa henkilöstö käyttämään tekoälyä. Koulutus on jaettu eri kategorioihin. Ensin kaikille opetetaan perusasiat ja tekoälyn tuomat mahdollisuudet. Vasta sen jälkeen opetetaan, kuinka hyödyntää tekoälyä omassa työssään.
Muutosvastarintaa työntekijöiden keskuudessa ei ole ollut.
– Ehkä ennemmin on vähän sellaista henkeä, että ”tämäkö oli nyt tässä tämä kuuluisa tekoäly”. Tähän asti käyttöönotto onkin ollut helppoa, koska on ollut enemmän kiinnostusta kuin vastustusta. Kaikki ovat olleet samaa mieltä siitä, että tekoälyä pitää osata hyödyntää.
Käytännössä tekoäly näkyy työntekijöille vain työvälineenä muiden joukossa. Esimerkiksi niin, että ohjelma tekee automaattisesti yhteenvedon tekstistä.
– Vaikeinta ihmisille tuntuu olevan eettinen puoli. Siitä on meillä syntynyt eniten keskustelua. Ihmiset ovat tällä saralla nykyään hyvin valveutuneita.
”Vaikeinta tuntuu olevan eettinen puoli. Siitä on syntynyt eniten keskustelua”
Charlotta Grönqvist, kehitysjohtaja
Vaatii muutosjohtamista
Grönqvistin mukaan tekoäly, kuten mikä tahansa uusi asia, vaatii muutosjohtamista.
– Porvoolla on kaupunkistrategiaan pohjautuva digiohjelma, jossa tekoäly on mainittu useassa kohdassa. Yksi työntekijä on nimetty tekoälysparraajaksi. Kasvun ja oppimisen toimialalla on työryhmä, joka pohtii tekoälyn käyttöä opetuksessa ja arvioinnissa. Tekoälyn tiimoille on myös perustettu tiedonohjaustyöryhmä.
Kaupungilla on jo arkkitehtuuriryhmä, joka arvioi kaikki uudet järjestelmät.
– Heidän kysymyspatteristoonsa on lisätty muutama kysymys tekoälystä, Pyydämme heiltä kantaa, jos haluamme ottaa käyttöön jonkin uuden tekoälyjärjestelmän.
Tekoälyn käyttöönoton yhteydessä Porvooseen ei ole rekrytoitu uusia työntekijöitä.
Mittaaminen hankalaa
Grönqvistin mukaan Porvoossa ei ole vielä näin käyttöönoton alkuvaiheessa mitattu tekoälyn vaikuttavuutta. Käyttöönottoa kuitenkin halutaan seurata tiettyjen mittareiden avulla. Näitä mittareita ovat henkilöstön kouluttautuminen, moniko johtoryhmästä on suorittanut tekoälykurssin, monessako tekstissä on viittaus tekoälyyn ja monessako asiakaspalvelutapaamisessa on hyödynnetty tekoälyä.
– Vielä ei ole dataa siitä, onko tekoäly muuttanut mitään, mutta meillä on sellainen vaikutelma, että se tehostaa työtä. Varsinkin tietojen löytäminen on paljon helpompaa.
Vaikka tekoälyn vaikuttavuutta on vaikeaa tutkia, niin sitäkin yritetään mitata esimerkiksi laskemalla, montaako prosessia on muokattu.
– Toki myös tekoälyyn käytetty raha on perusmittari. Numerot kasvavat koko ajan. Esimerkiksi kohta meillä alkaa uusi koulutuspaketti.
Grönqvist toteaa, että tekoäly muuttaa työtä yhtä aikaa hitaasti ja nopeasti.
– Kuntasektorilla vaikutukset ovat enemmänkin hitaita, mutta jos katsotaan muutamia vuosia eteenpäin, voi tulla isoja muutoksia. Esimerkiksi Porvoossa menee paljon rahaa ja aikaa tekstien kääntämiseen. Todennäköisesti viiden vuoden kuluttua tekoäly kääntää suuren osan ainakin sisäisestä viestinnästä.
Yhteistyötä ja toisilta oppimista
Charlotta Grönqvist painottaa kuntien ja myös hyvinvointialueiden välisen yhteistyön merkitystä tekoälyn käyttöönotossa. Porvoossakin on tilattu koulutuksia ja käyty samoissa koulutuksissa ja työpajoissa muiden kuntien kanssa.
– Olen melko varma, että ne käyttötavat, jotka koetaan hyviksi yhdessä kunnassa tai alueella, pätevät myös muualla. Kun olemme käyneet samoissa koulutuksissa, siitä on tullut lisäarvoa, kun perustietämys eri käyttötavoista on kasvanut.
Valtionvarainministeriö on asettanut lokakuussa ministeriöiden generatiivisen tekoälyn yhteistyöryhmän. Ryhmään toivotaan ministeriöiden lisäksi mukaan muun muassa kuntia. Porvoo on jo lähtenyt mukaan.
– Toivon, että muutkin kaupungit ja kunnat tulevat. Toisiltamme oppiminen on hyvä tapa edetä tässä asiassa.
8.11.2024