Kuntacaset 1/2022 Yhteistyöllä hyvinvointialueeseen Hyvinvointialueiden tullessa kuvaan kasvaa alueiden eri organisaatioiden ja alueellisen yhteistyön merkitys sujuvissa palveluprosesseissa yli hallintorajojen.
Kuntacaset 1/2022 Yhteinen sävel löytymässä Kymenlaakson alueen sote-yhteistyö käynnistyi edellisen sote-uudistuksen kaaduttua. Alkuun on mahtunut myös mutkia, mutta koronapandemia on auttanut yhteisen sävelen löytymistä. Kymsoten kuusi kuntaa jatkavat hyvinvointialueena vuonna 2023.
Lainsäädäntö 1/2022 Uusia henkilöstömitoituksia lainsäädäntöön Lastensuojelulakia ja oppilas- ja opiskelijahuoltolakia on muutettu. Molemmissa säädetään henkilöstömitoituksista. Lakimuutokset tulivat voimaan 1. tammikuuta.
Sopimukset 1/2022 Alueiden johtamisrakenteet valmisteilla Hyvinvointialueet ovat askeleen päässä virallisesta organisoitumisesta. Johtamisen käytännöt laaditaan kuluvan vuoden aikana.
Asian tuntija 1/2022 Asukkaiden ääni kuuluviin Lisääkö hyvinvointialueuudistus byrokratiaa vai demokratiaa? Erityisasiantuntija Päivi Kurikka näkee uudistuksessa suuria mahdollisuuksia, mutta sudenkuoppiakin löytyy.
Lainsäädäntö 1/2022 Aluevaltuusto valitsee hyvinvointialuejohtajan Hyvinvointialuejohtaja valitaan julkisella hakumenettelyllä. Henkilöstö sen sijaan siirtyy hyvinvointialueelle voimaanpanolain automaattisen liikkeen luovutuksen periaatteen nojalla.
Tilastot 1/2022 Koronaepidemian vuoksi palkattiin lisähenkilöstöä Henkilöstön määrä kasvoi viime vuonna neljällä tuhannella. Tähän vaikutti koronaepidemian vuoksi palkattu henkilöstö. KT:n tiedustelun mukaan kunta-alalla on halua palkata lisähenkilöstöä helpottamaan kuormitusta.
Työelämän kehittäminen 1/2022 Digitalisaatio uudistaa kuntatyötä KT:n ja Kuntaliiton yhteisen Digiä kuntatyössä -juttusarjan mukaan kuntalaiset ovat yhä useammin mukana digipalveluiden kehittämisessä.
Työelämän kehittäminen 1/2022 KT rakentaa toimivaa työelämää KT:n strategia on päivitetty. Uudessa strategiassa korostuu asiakaslähtöisyys. Tavoitteena on hoitaa lakisääteiset tehtävät vuorovaikutuksessa jäsenyhteisöjen kanssa.
Sopimukset 1/2022 Siirtosuunnitelma edistää sujuvaa prosessia Siirtosuunnitelma ja siirtosopimus ovat työvälineitä henkilöstösiirtojen valmistelussa. Siirtojen toteuttamisen tueksi kunnat ja kuntayhtymät tekevät myös selvitykset hyvinvointialueille siirtyvästä henkilöstöstä.
Economicus 1/2022 Talousennustajien taitoja testataan Koronapandemia varjostaa ja vaikeuttaa jo toista kertaa työ- ja virkasopimusehtoneuvotteluita. Varsinkin alussa neuvottelutapaamiset etänä vähintäänkin hidastavat yhteisen tilannekuvan muodostusta.
Lainsäädäntö 1/2022 Tartuntatautilain 48 a § ei säädä rokotepakosta Tartuntalain 48 a §:n 1 ja 3 momenttia on sovellettu 31.1.2022 lähtien. Koronarokote on edelleen vapaaehtoinen rokote. Laissa ei ole kyse henkilöstön rokotepakosta
KT-kulma 1/2022 Palkankorotukset asetettava kestävälle pohjalle Kunta-alan työmarkkinaneuvottelut ovat täydessä vauhdissa kaikilla sopimusaloilla keskellä vaikeaa koronatilannetta. Sopimuskausi ja työrauha päättyvät helmikuun lopussa.
Pointti! 1/2022 Sote-ala mainettaan parempi Ensin hyvät uutiset: Yhteistyö työyhteisön sisällä ja esihenkilön toiminnan koettu oikeudenmukaisuus ovat nousseet sote-alalla vuodesta 2000 lähtien. Monissa työyhteisöissä juuri ne ovat olleet avain poikkeusoloista selviytymiseen.
Lainsäädäntö 1/2022 Onko varhaiskasvatuslain noudattaminen mahdollista? Varhaiskasvatuksen henkilöstömitoitus kääntyy päälaelleen asetuksella, joka tulee voimaan 2030. Ennennäkemättömän pitkä siirtymäaikakaan ei auta, jos toimenpiteet jäävät vajaaksi.
Pääkirjoitus 1/2022 Merkittävien päätösten vuosi Uuden vuoden alussa päätetään usein parantaa hyvinvointia ja uudistua. Kuntatyönantaja-lehti uudisti nimensä. Olemme nyt KT-lehti.