Voittava joukkue
Joukkueurheilun vanhan sanonnan mukaan voittaminen on pelaajien ansiota, mutta tappiot valmentajan vika. Kun tappioita tulee tarpeeksi, valmentaja lähtee. Joukkuetta vaihdetaan vasta kauden jälkeen.
Vertaus tulee mieleen, kun seuraa keskustelua työpaikkojen ilmapiiristä ja tuottavuudesta.
Sävy on usein syyllistävä. Huonot asiat johtuvat pomoista ja huonosta johtamisesta; mitoituksen ovat pielessä, ihmisillä teetetään vääriä asioita, tieto ei kulje.
Tällaiset tulkinnat yhteisön menestyksen tekijöistä ovat karkeita ja yksipuolisia. Monessa paikassa on myös hyvä johtajia, ja toisaalta henkilöstössä hankalia yksilöitä.
Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreet ennakkotiedot vuoden 2018 työolobarometristä lohduttavat. Sen mukaan työpaikoilla on opiskeltu paljon vuorovaikutus- ja yhteistyötaitoja sekä työturvallisuuteen ja terveyteen liittyviä asioita. Osaamisen kehittäminen työssä on moninaistunut.
Kuntatyönantajat ovat aktiivisia työelämän kehittäjiä. Siitä on tuoreita esimerkkejä.
Torniossa on viime vuosina parannettu tuottavuutta ja työhyvinvointia laajalla projektilla. Osallistavaa työskentelyä on kohennettu ja esimiehiä koulutettu myötätunto- ja muutosjohtamiseen. Työhyvinvointikyselyn tulokset ovat parantuneet.
Mäntsälässä puolestaan kiinnostuttiin vuosi sitten työsuojelun ja työhyvinvoinnin kehittämisestä yli hallintoalojen. Yhteydenpito on lisääntynyt, epäselvyyksiä ratkotaan sujuvammin, henkilöstöä palkitaan herkemmin. Yhteenkuuluvuus tunne on kasvanut.
Jos näille esimerkeille etsii urheiluvertausta, niin se löytyy joukkuehengestä. Yhdessä toimivat joukkue – valmentajat mukaan lukien – voittaa, koska se on enemmän kuin osiensa summa. Kunta-alalla voitoista nauttivat myös maksavat katsojat eli kuntalaiset.
9.4.2019