Lainsäädäntö
4
/2024

Ennätykselliset 39 lausuntoa - KT ahkeroi alkuvuonna hallituksen lakialoitteiden parissa

KT on antanut vuonna 2024 syyskuun alkuun mennessä hallituksen esityksistä ennätykselliset 39 lausuntoa. Lisäksi KT on antanut kuulemistilaisuuksissa ­6 asiantuntijalausuntoa.

Ihmisvilinää kaupunginkadulla. Kuva: Lehtikuva / Markus Ulander.

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT on tänä vuonna mukana lukuisissa Orpon hallituksen kolmikantaisissa työryhmissä, jotka valmistelevat hallitusohjelman mukaisesti työmarkkinoiden ja sosiaaliturvan uudistamista.

Hallituskauden isoja kysymyksiä ovat ­hyvinvointipalveluiden kustannukset, työllisyys­asteen nosto ja toimivien työmarkkinoiden, työrauhan sekä henkilöstön saatavuuden turvaaminen. KT:n näkemyksen mukaan suomalaisten tarvitsemat hyvinvointipalvelut turvataan parhaiten huolehtimalla siitä, että julkisen talouden kustannukset pysyvät tasapainossa menojen kanssa. Lisäksi on pidettävä huolta toimivista työmarkkinoista ja henkilöstön riittävyydestä.

Vuoden 2024 aikana KT on antanut syyskuun alkuun mennessä hallituksen esityksistä ennätykselliset 39 lausuntoa. Lisäksi se on antanut 6 asiantuntijalausuntoa kuulemistilaisuuksissa.

 

Suojelutyötä pohdittu työryhmässä

Työ- ja elinkeinoministeriön asettama kolmikantainen työryhmä on valmistellut suojelutyön turvaamista työtaistelutilanteissa. Hallitusohjelman mukaan hallitus valmistelee lainsäädännön, jolla turvataan suojelutyön järjestäminen ristiriitatilanteessa.

Työryhmän toimikausi oli 27.3.–6.9.2024. Työryhmän tehtävänä oli laatia mietintö tarvittavista lainsäädäntömuutoksista hallituksen esityksen muotoon. Tavoitteena on, että hallitus antaa esityksen eduskunnalle joulu–tammikuun välisenä aikana.

Eduskunnan lausuma annettiin vuonna 2022  välttämättömän terveydenhuollon ja kotihoidon tur­vaamisesta työtaistelun aikana koskevan lain yhteydessä. Laki oli määräaikainen ja sitä oli tarkoitus soveltaa tilanteissa, joissa asiakkaiden tai potilaiden henki tai terveys vaarantuu vakavasti kuntien tai kuntayhtymien järjestämää terveydenhuoltoa tai kotihoitoa koskevan työtaistelun aiheuttaman henkilöstövajauksen takia. 

KT pitää pysyvän suojelutyölainsäädännön säätämistä erittäin tärkeänä. 

17.9.2024